Warzywne quiche
BIO PLANÈTERodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): międzynarodowa
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
olej z pestek dyni BIO PLANÈTE - 120 ml
woda - 6 łyżek
sól - 1 szczypta
nadzienie:
cukinia - 2 szt.
czerwona papryka - 2 szt.
małe pieczarki - 250 g
brokuły - 300 g
olej z pestek dyni BIO PLANÈTE - 3 łyżki
pieprz, sól - 1 szczypta
na wierzch:
kwaśna śmietana - 600 g
jaja średniej wielkości - 9 szt.
tymianek - gałązki - 10 szt.
gałka muszkatołowa - 1 szczypta
bułka tarta - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
soli. Ciasto delikatnie podsyp mąką i uformuj placek (Ø ok. 42 cm),
Wysmaruj tłuszczem okrągłą formę (Ø ok. 32 cm; 6 cm wys.) i wyłóż na
nią ciasto, dociskając do krawędzi. Włóż do lodówki na 30 min.
Cukinię przekrój wzdłuż i pokrój na cienkie plasterki. Paprykę
w paski, a pieczarki na pół. Brokuły podziel na małe różyczki. Gotuj
groszek w osolonym wrzątku przez 8 minut, następnie dodaj brokuły
i gotuj jeszcze przez 5 minut. Wyłącz ogień i odcedź porządnie groszek
i brokuły. Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć paprykę, cukinię, pieczarki,
posyp solą i pieprzem. Podsmażaj przez ok. 5 minut, a następnie
odstaw do ostudzenia.
z jajami i listkami tymianku, dopraw solą, pieprzem oraz gałką
muszkatołową.
warzywa, a po wierzchu rozprowadź śmietanową miksturę. Piecz w
160°C (termoobieg) przez ok. 1 godzinę.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.