
Makaron z cukinii z sosem o smaku orzechów laskowych i chilli

Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): międzynarodowa
Zawiera: gluten, orzechy wszystkie, cytrusy, pszenica
Składniki:
mięta pieprzowa - 1/2 pęku
makaron tagiatelle - 400 g
sól - 1 trochę
wywar warzywny - 250 ml
oliwa z oliwek z cytryną bio planète - 2 łyżki
crème fraîche - 100 ml
czarny pieprz - 1 trochę
orzechy laskowe - 75 g
łagodna oliwa z oliwek bio planète - 3-4 łyżki
cukier - 1 łyżka
mielone chili - 2 szczypty
Sposób przygotowania:
i osuszone liście mięty. Ugotować w garnku z osoloną wodą makaron al dente.
Plasterki cukinii gotować we wrzącym wywarze warzywnym przez ok. 6-8 min. Dodać O’citron, crème fraîche, posiekaną mięte, gałkę muszkatołową, pieprz oraz sól i zmiksować wszystko na gładkie purée. Dusić paski cukinii na patelni na 2-3 łyżkach oliwy z oliwek przez ok. 3 min, mieszając, aż będą al dente.
orzechy na patelni na 1-2 łyżkach oliwy z oliwek, posypać cukrem i karmelizować, mieszając na zmniejszonym ogniu. Wymieszać z
mielonym chili. Nałożyć makaron na talerz, dodać sos, paski cukinii i polewę z orzechów laskowych, udekorować miętą.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.