Czekoladowe semifreddo z puree z truskawek i chilli
BIO PLANÈTERodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): włoska
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: orzechy wszystkie, kakao
Składniki:
mleko migdałowe - 250 ml
mleko kokosowe - 400 ml
cukier kokosowy lub trzcinowy - 125 g
kakao w proszku - 100 g
miąższ z laski wanilii - 1 szt.
sól morska - 1 szczypta
purée z truskawek i chili:
wanilia - 2 laski
syrop klonowy - 40 g
płatki chili - 1 szczypta
do serwowania:
oliwa z oliwek z chili - 5-6 łyżek
wiórki czekolady, suszone truskawki, płatki chili, suszone płatki róż, sól morska - 1 trochę
Sposób przygotowania:
wlej do maszynki do lodów i wyrabiaj zgodnie z instrukcją lub ubijaj krem w mikserze przez kolejne 2 minuty na najwyższych obrotach, aż stanie się lekki, napowietrzony i zyska konsystencję piany. Połowę wlej do formy i włóż do zamrażarki na 2–3 godziny. Następnie ponownie ubij pozostałą lodową mieszankę.
zamrażarki na 4–6 godzin.
uznania.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.