Burgery z botwinką i chłodnik wiosseny
foodmaniaRodzaj posiłku: danie główne
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, jajka, cytrusy, nabiał krowi
Składniki:
kasza kuskus - 6 łyżek
jajko - 1 szt.
koperek - 1 pęk
czosnek - 2 ząbki
przyprawy
sól szczypta
czosnek niedźwiedzi szczypta
kurkuma szczypta
rzodkiewki - 1 pęk
ogórki - 2 szt.
jogurt naturalny - 370 g
sok z cytryny - 3 łyżeczki
Sposób przygotowania:
1. Łodygi i liście dokładnie umyć, pokroić na małe kawałki i obgotować kilka minut.
2. Kaszę kuskus przygotować według instrukcji na opakowaniu.
3. Koperek posiekać drobno i połączyć ze sobą wszystkie składniki.
4. Dokładnie wymieszać, przyprawić i formować małe kotleciki.
5. Burgery piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg).
1. Umyć dokładnie buraczki, obrać i pokroić w małe kawałki.
2. Gotować je około 10 minut w 500ml wody.
3. Łodygi i liście po dokładnym umyciu również poszatkować i wrzucić do gotujących się buraczków, a następnie gotować kolejne 5 minut.
4. Całość odstawić do wystygnięcia.
5. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce (grube oczka), ogórki obrać i również zetrzeć, koperek posiekać.
6. Starte warzywa dodać do wystudzonej botwiny i bulionu, wlać jogurt, dodać koperek i sok z cytryny, a na koniec przyprawić do smaku.
7. Całość dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki do schodzenia (około 30 minut).
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.