Barszcz czerwony z makaronem jaglanym
foodmaniaRodzaj posiłku: zupa
Specjalne: Wigilia
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: grzyby
Składniki:
sok z buraków lub sok z ukwaszonych buraków - 2 szklanki
grzyby mun lub suszone borowiki kilka
pietruszka - 1 szt.
marchew - 1 szt.
pieprz - 1 szczypta
sól himalajska - 1 szczypta
ziele angielskie mielone - 1 łyżeczka
Dodatkowe informacje:
Pomysł na rozgrzewający, pożywny i wegański posiłek na zimny wieczór ;)Aby zakwasić buraki jest nam potrzebny:
słoik - czysty wyparzony,
buraki, (tyle ile zmieści się ich do słoika po pokrojeniu w plasterki lub kostkę),
czosnek - dwa ząbki,
liść laurowy - jeden,
ziele angielskie - 2 ziarenka,
woda z ukiszonych ogórków 3-4 łyżki na litr wody,
sól - 1/2 łyżeczki na litr wody.
Buraki wkładamy do słoika jak najciaśniej. Dokładamy czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, wlewamy trochę wody z kiszonych ogórków. Dolewamy wodę przegotowaną i wystudzoną tak aby przykryć wszystkie składniki. Przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 3-4 dniach mamy gotowy zakwas buraczany, który możemy wypić lub użyć do barszczu. Gdy zauważamy że na powierzchni wody zbiera się piana, zbieramy ją wyparzoną łyżeczką i znowu przykrywamy ściereczką.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.