Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyPodróżeIndie - pikantne i rozgrzewające
Indie - pikantne i rozgrzewające
01 / 01 / 2020

Indie - pikantne i rozgrzewające

Iwona Kuczer

Subkontynent indyjsko-pakistański zajmuje obszar ok. 4 mln km2, składa się z różnych kultur i religii – najważniejszymi wśród nich są hinduizm i islam. Wpływ religii na kuchnię indyjską jest ogromny: nie spożywa się mięsa wieprzowego (islam), większość hinduistów to wegetarianie, zaś ci jedzący mięso nie spożywają wołowiny, krowy w Indiach to zwierzęta święte.

Kuchnia indyjska jest jedną z najbardziej charakterystycznych na świecie, a to dzięki przyprawom i ziołom, które dają niepowtarzalny smak. Indie od wieków należały do głównych dostawców tych przypraw do krajów zachodnich. Społeczności indyjskie osiedlające się w różnych krajach świata zachowały swoją kulturę, nawyki żywieniowe. Poprzez otwieranie sklepów specjalizujących się w sprzedaży oryginalnych składników niezbędnych do przyrządzania dań indyjskich a także restauracji oferujących autentyczne smaki kuchnia indyjska szybko została spopularyzowana na całym świecie i stała się łatwo dostępna.

Dzięki swojemu zróżnicowaniu jest to kuchnia dla każdego, zarówno miłośnika mięsa jak i wegetarianina. Kuchnia północnych Indii jest kuchnią muzułmańską, dużo w niej potraw z baraniny, koziny i kurczaka.

Mieszkańcy południa są w większości wegetarianami, mięso jadają tu tylko chrześcijanie i wyznawcy islamu.

Indyjskie curry to zdecydowanie najbardziej znane na świecie danie pochodzące z tego kraju. Istnieje wiele jego wersji, ale głównym składnikiem jest zawsze gęsty sos, w którym zanurzone są kawałki mięsa (najczęściej kurczak lub baranina), ryb lub warzyw.

Do warzywnego curry świetnie nadają się np. dynia, bakłażan, ziemniaki, cebula, czosnek, okra, fasolka szparagowa, kalafior czy pomidory. O smaku potrawy decyduje sos – może być łagodny aż do bardzo ostrego. Przyrządzany jest często na bazie mleka kokosowego, może być zagęszczony mielonymi migdałami lub orzechami nerkowca. Bardzo popularne jest także curry z sosem śmietano-pomidorowym czy pomidorowo-maślanym.

W wegetariańskiej kuchni indyjskiej bardzo często sięga się po warzywa strączkowe – są pożywne, tanie i dzięki temu skutecznie zastępują mięso. Są to groch, fasola, soja, soczewica, ciecierzyca. Często używa się mąk wytwarzanych z warzyw strączkowych: jest ona używana do przyrządzania placków, podpłomyków, panierki, zagęszczania dań.

Dania indyjskie podaje się z dodatkami - na południu kraju uprawia się i spożywa głównie ryż. Na północy Indii, gdzie pola obsiewa się głównie pszenicą, tradycyjnym dodatkiem do dań jest najczęściej pieczywo indyjskie, takie jak:
- chapati (czapati, ćapati) - okrągłe cienkie placuszki z przaśnego ciasta z mąki pszennej. Ćapati używa się jako sztućców, nabierając nimi jedzoną potrawę.
- paratha (parantha, paratta, porotta, prontha) – płaski chlebek indyjski, zrobiony z razowej mąki pszenicznej, smażony w ghee lub oleju. Istnieją także wersje nadziewane, np. warzywami, serem, ziemniakami,
- naan – płaski chleb drożdżowy z białej mąki pieczony w specjalnym cylindrycznym piecu nazywanym tandoor.

Zwykle hinduski posiłek składa się z 2-3 dań z dodatkami – ryżem, chlebkami różnego rodzaju, marynatami, sosami jogurtowymi. Potrawy podaje się na metalowych tacach, wszystkie na raz (poza deserami). Niewiele z dań indyjskich musi być przygotowane na ostatnią chwilę, w większości bardzo dobrze znoszą mrożenie czy przechowywanie w lodówce. Wiele indyjskich dań smaku nabiera po długim gotowaniu lub odgrzaniu, spowodowane to jest użyciem przypraw. Indyjski posiłek kończą świeże lub suszone owoce, nasiona, orzechy oraz ziołowe napary ułatwiające trawienie.

Na indyjskim stole znajdziemy między innymi:

Alu kofta – smażone kulki warzywne,

Biryani – danie typowe dla północnych Indii – ryż z mięsem, warzywami, rodzynkami, migdałami i przyprawami, zapiekany w szczelnym naczyniu,

Daal shorba – popularna na południu kraju pikantna zupa z soczewicy, gotowanej z dodatkiem dużej ilości przypraw, a także pomidorów i mleka kokosowego,

Dhal – indyjski gulasz z soczewicy, przypominający bardzo gęstą zupę. Bazowym składnikiem jest soczewica – najczęściej czerwona, a także m.in. pomidory, mleczko kokosowe i przyprawy,

Korma – łagodne curry z gęstego, śmietanowego sosu z dodatkiem orzechów,

Pakora – warzywa panierowane w mące z ciecierzycy i smażone na głębokim oleju, podawane z sosami. Najczęściej używa się bakłażana, cukinii, pieczarek, kalafiora, ziemniaków,

Palak paneer – ser paneer w delikatnym, śmietanowo-szpinakowym sosie, klasyczna potrawa kuchni indyjskiej,

Panipuri (golgappa) – danie zaliczane do indyjskich fast foodów: małe, mączne placki, podawane na gorąco, polane sosem tamaryndowym. Faszerowane są ciecierzycą, pokrojonymi w kostkę ziemniakami czy pomidorami,

Papadam – cienkie, smażone na głębokim oleju placki z mąki ryżowej i soczewicy, podawane z dipami bądź jako dodatek do curry,

Raita – rodzaj dipu jogurtowego z przyprawami, podawany do dania głównego,

Samosa – trójkątne, nadziewane warzywami (najczęściej ziemniakami i groszkiem) lub serem pierożki, smażone w głębokim tłuszczu.

Do smażenia w kuchni indyjskiej używa się ghee – jest to rodzaj klarowanego masła, powstaje poprzez długie gotowanie masła i usuwanie ściętego białka i szumowin. Charakteryzuje się odpornością na dymienie w wysokich temperaturach, dlatego świetnie nadaje się do smażenia. Może być także przechowywane znacznie dłużej niż masło nawet do kilku miesięcy.

Dodawanie dużej ilości przypraw do przygotowywanych dań zapewnia głęboki smak, pełni także funkcję praktyczną – zapobiega psuciu się jedzenia przy wysokich temperaturach. Najczęściej wykorzystywane przyprawy, znane także w naszych kuchniach, to: goździki (twardy, ostry smak, gorzkie i aromatyczne), suszona papryka (słodka, lekko ostra), chilli (w zależności od gatunku lekko do bardzo ostrego, należy je stosować z umiarem), gałka muszkatołowa (aromatyczna, dodaje charakteru mdłym warzywom), kmin (prażone mają lekko orzechowy, cytrynowy aromat), kozieradka (słodko-gorzka, należy stosować z umiarem), imbir (cytrynowy, ziemisty smak, lekko pikantny), pieprz (aromatyczny i ostry, w zależności od gatunku różni się stopniem ostrości), czarnuszka (lekko gorzka, odrobinę pikantna - ma wiele właściwości prozdrowotnych), kurkuma (rozgrzewająca, z nutą słodyczy, bardzo zdrowa), czosnek (nadaje ostrości potrawom), nasiona kolendry (cytrusowe, delikatne) czy anyż (słodki, bardzo aromatyczny).

Mniej znane przyprawy, dostępne w sklepach specjalistycznych, to:
amchur – suszone mango,
asafetyda – gumożywica otrzymywana z korzeni i kłączy zapaliczki cuchnącej,
chironji – owoce i nasiona buc hanania lanzan – gatunku drzewa z rodziny nanerczowatych, wykorzystywane są jako substytut migdałów,
tamarynd – nadaje daniom orzeźwiający, kwaśny smak, najczęściej używa się pasty lub gęstego syropu pozyskanych ze strąka tamaryndowca,
tej patta – liść podobny do laurowego.

Popularne są również gotowe mieszanki przyprawowe, składające się ze starannie dobranych przypraw odpowiednich do użycia przy konkretnym daniu. Najbardziej u nas znaną jest garam masala. Choć gotowe mieszanki, a także przepisy na domową mieszankę nieznacznie się między sobą różnią, ich podstawą zawsze jest kmin rzymski, nasiona kolendry, pieprz, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, liść laurowy. Czasem dodaje się kozieradkę, anyż czy suszone chilli. Kombinacja tych przypraw sprawia, że indyjskie dania są rozgrzewające i bardzo aromatyczne, ale także dobrze działają na nasz organizm. Garam masala dobrze wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego, ułatwia trawienie. Jej właściwości rozgrzewające można wykorzystać przy infekcjach i przeziębieniach. Mieszankę dodajemy pod koniec gotowania, zachowuje wtedy pełnię aromatu.

Domowa garam masala

Składniki:
2 liście laurowe
4 łyżeczki ziaren kolendry
1 łyż. kminu rzymskiego
1 łyż. pieprzu ziarnistego
1 łyż. goździków
1 łyż. cynamonu cejlońskiego w laskach, pokruszonego
1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
Przygotowanie: Rozgrzewamy patelnię, wsypujemy składniki mieszanki poza tartą gałką, prażymy kilka minut. Przesypujemy do moździerza lub młynka, dodajemy gałkę muszkatołową. Dokładnie rozdrabniamy. Przechowujmy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Wybrany przepisy kuchni indyjskiej:

Waniliowe latte curkuma Anita Zegadło

 

!!! Mango lassi - Wegeweda

 

!!! Masala z kalafioa i cieciorki - wegeweda

 

Curry z dyni z ciecierzycą, szpinakiem i sokiem z pomarańczy - wegeweda

 

Wegańskie indyjskie chlebki naan - wegeweda

 

Dal Tadka czyli soczewica po indyjsku - Katarzyna Kachel

 

Sałatkowe sosy: orientalny sos curry i ziołowy sos vinegrette - Katarzyna Kachel

 

Samosy z groszkiem zielonym Olla

 

Kotleciki po indyjsku - Dorota Wdowińska Rozbicka

 

Zielone curry na mleczku kokosowym - Agniesia

Pierś  z kurczaka z sokiem z pomarańczy w mleczku kokosowym - Famyly

 

Chutney morelowy - Szybko Tanio Smacznie

Kurczak tikkaka masala - Dagooshya

 https://gotujwstylueko.pl/przepisy/aloo-gobhi

Aloo gobhi - Smakujmy

 

Jaśminowo - brzoskwiniowe lassi - Zdrowie na języku

Pieczona ciecierzyca po indyjsku - Famyly

 

Cebulowy dahl - healthy-dreams

 

C

 

Kurczak po indyjsku - smakujmy

 

!!! Sos curry - Dorota Wdowińska - Rozbicka

 

Wieprzowina vindaloo - Dagooshya

 

Chleb hunzów - Dominika Lasota (Jescbyzycwzdrowiu)

https://gotujwstylueko.pl/przepisy/lekkie-curry-z-jarmuzem-mloda-kapusta-i-ogorkiem-malosolnym

Lekkie curry z jarmuzem, młodą kapusta i ogórkiem małosolnym - Dorota Wdowińska - Rozbicka

Smaki indii: Pręga wołowa pieczona w jogurcie - Dagooshya

 

...............................................................................................................................................................................

Masala chai - wegeweda

arry z dyni botwinki i ciecierzycy - Dominika Lasota (Jescbyzycwzdrowiu)

Masala z bakłażanem, kalafiorem i ryżem jaśminowym i lekka zielona sałatka - wegeweda

 

Dhal z soczewicy - wegeweda

 

Curry z kalafiorem i bakłażanem - wegeweda

Źródła:
https://a-ajurweda.pl/
http://www.przyprawowy.pl/

Nikita
Nikita powiedział/a:
Bardzo ciekawy artykuł i zbiór apetycznych dań:)
cytuj odpowiedz 06.09.2021, godz. 12:50
Melanika
Melanika powiedział/a:
Skorzystam z przepisu na pieczoną ciecierzycę. Dziękuję.
cytuj odpowiedz 13.12.2024, godz. 10:56

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 371190 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
15 10 15 min
Lemoniada z czerwonej koniczyny

Lemoniada z czerwonej koniczyny

Nikita
10 10 20 min
Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami

Paulina Jasińska
6 6 60 min
Napój z babką płesznik - koktajl na podjadanie i utratę wagi

Napój z babką płesznik - koktajl na podjadanie i utratę wagi

Paulina Jasińska
6 4 10 min
Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki

Barbara Strużyna
7 5 40 min
Gazpacho z awokado i ogórka

Gazpacho z awokado i ogórka

Magdalena Nagler - foodmania
12 10 10 min
Domowa woda smakowa ananasowo-limonkowa

Domowa woda smakowa ananasowo-limonkowa

Dorota Rozbicka
14 13 15 min
Puszysty chleb na kefirze

Puszysty chleb na kefirze

MagdalenaKK
8 9 180 min
Woda na dzień dobry

Woda na dzień dobry

Barbara Strużyna
7 2 5 min
Szakszuka obiad w 15 minut

Szakszuka obiad w 15 minut

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 12 15 min
Syrop z kwiatów bzu czarnego z limonką

Syrop z kwiatów bzu czarnego z limonką

Nikita
9 13 15 min
Lemoniada ogórkowa

Lemoniada ogórkowa

Barbara Strużyna
4 3 10 min
Budyń bananowy z borówkową galaretką

Budyń bananowy z borówkową galaretką

Barbara Strużyna
5 4 15 min
Sos paprykowy - Lutenica

Sos paprykowy - Lutenica

Barbara Strużyna
7 4 60 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet