Masala z bakłażanem, kalafiorem i ryżem jaśminowym i lekka, zielona sałatka.
wegewedaRodzaj posiłku: lunchbox
Kuchnia (region): indyjska - hinduska
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
Ryż jaśminowy - 1 i 1/2 szklanki
Mały kalafior - 1 szt.
Mały bakłażan - 1 szt.
Mleko kokosowe - 400 ml
Cebula - 1 szt.
Czosnek - 3 ząbki
Garam masala - 2 łyżeczki
świeża, posiekana natka pietruszki - 1 garść
Woda - 1 szklanka
Sól do smaku
Składniki na sałatkę (2 porcje):
Dowolna mieszanka sałat - 2 garści
Pomidorki koktajlowe - 5 szt.
Mała cebulka - 1 szt.
Sos lub krem balsamiczny - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Cebulkę i czosnek posiekaj i zeszklij na oleju kokosowym. Kalafiora podziel na małe różyczki, bakłażana pokrój w drobną kostkę. Dorzuć do cebuli i czosnku, dodaj 1 łyżkę garam masala i podsmażaj przez kilka minut. Gdy bakłażan wchłonie olej, dolej wody i duś pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Zalej całość mlekiem kokosowym, dodaj drugą łyżkę mieszanki garam masala i sól. Ryż ugotuj na sypko. Masalę podaj obok ryżu, posyp świeżą natką pietruszki.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.