Kurczak po indyjsku
smakujmyRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): indyjska - hinduska
Specjalne: na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki:
Zawiera: nabiał, mięso, drób, nabiał krowi
Składniki:
cebula - 1 szt.
woda - 550 ml
oliwa - 2 łyżki
czosnek - 2 ząbki
papryczka chilli - 1 szt.
imbir - 2 plastry
filet z kurczka - 3 szt.
masło - 1 łyżka
natka pietruszki - 1/2 szt.
kurkuma - 1/2 łyżeczki
kardamon - 1/2 łyżeczki
sól - 1/2 łyżeczki
curry - 4 łyżeczki
listki laurowe - 2 szt.
goździki - 4 szt.
Sposób przygotowania:
2. Cebulę pokroić w cienkie plastry.
3. Chilli drobno posiekać.
4. Imbir zetrzeć.
5. Na patelni rozgrzać olej, włożyć cebulę i dusić 5 min.
6. Czosnek rozetrzeć. Dodać chilli i imbir. Dusić razem 2 min.
7. Pierś z kurczaka pokroić w małe kostki.
8. Kurczaka podsmażyć z cebulą. Dodać masło, sól, curry. Wymieszać razem.
9. Dodać przyprawy i obrane ze skórki, pokrojone pomidory. Dusić 10 min.
10. Podawać z ryżem, posypać natką pietruszki.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.