Chleb Hunzów
Dominika Lasota (Jescbyzycwzdrowiu)Rodzaj posiłku: danie główne, lunchbox, pieczywo, przystawki i przekąski, śniadanie
Kuchnia (region): indyjska - hinduska, międzynarodowa
Specjalne: gotuj w stylu eko, Sylwester
Zawiera: gluten, orkisz
Składniki:
Woda - 100 ml
Dodatkowe informacje:
Słyszeliście kiedyś o plemieniu Hunzów - najzdrowszych, najdłużej żyjących i najszczęśliwszych ludziach na świecie? Warto zapoznać się z ich stylem życia i odżywiania, jeśli chcemy uniknąć chorób cywilizacynych i do ostatnich swych dni cieszyć się pełnią zdrowia, sił witalnych. Może nie przeprowadzimy się do ogrodzonej górami doliny Himalajów, gdzie jest nieskażone powietrze, wszedzie rosną drzewa morelowe, a z gór spływa, pełna minerałów, woda z topniejącego lodowca. Ale w miarę możliwości możemy odżywiać się tak jak Ci ludzie.Oprócz surowych owoców, warzyw, orzechów, w ich diecie dużą rolę odgrywa chlebek chapati. Często go w naszym domu odwzorowywujemy. Jest to placek ze skiełkowanych ziaren orkiszu, nie ma w nim tłuszczu, smażony jest na suchej patelni. Zjadamy go z surowymi warzywami. Bardzo nam smakuje, a córka jest niemal od niego uzależniona. Polecamy!
Sposób przygotowania:
Ziarna dokładnie przepłukujemy filtrowaną wodą, a następnie zalewamy i pozostawiamy na 6h lub całą noc. Po tym czasie płuczemy ziarna i kiełkujemy przez 2 dni (dwa razy dziennie przepłukujemy filtrowaną wodą). Skiełkowane ziarna suszymy (np. w suszarce do grzybów) i mielimy na mąkę.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.