Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
Jesteś tu:Strona głównaUżytkownicyAmaizinPolubione
Zobacz:
Profil
Zobacz:
Przepisy
Zobacz:
Komentarze
Przeglądasz:
Polubione
Słodka sałatka z kaszą bulgur i marakują

Słodka sałatka z kaszą bulgur i marakują

Magdalena Nagler - foodmania
22 17 20 min
Dyniowy krem z kolorowymi marchewkami i suszonymi pomidorami

Dyniowy krem z kolorowymi marchewkami i suszonymi pomidorami

foodmania
24 11 30 min
Klasyczna owsianka z musem śliwkowym

Klasyczna owsianka z musem śliwkowym

Katarzyna Kachel
26 17 20 min
Tartaletki ryżowo- daktylowe z masą kokosową i owocami

Tartaletki ryżowo- daktylowe z masą kokosową i owocami

foodmania
25 9 30 min
Twarogowe rogaliki

Twarogowe rogaliki

Iwona Kuczer
23 17 45 min
Dżem pomarańczowy

Dżem pomarańczowy

Iwona Kuczer
22 15 90 min
Tarta z kremem dyniowym

Tarta z kremem dyniowym

Magdalena Nagler - foodmania
30 22 45 min
FIT GRANOLA z masłem migdałowym i gorzką czekoladą :)

FIT GRANOLA z masłem migdałowym i gorzką czekoladą :)

Zdrowie na języku
25 12 40 min
Białkowy koktajl z dynią

Białkowy koktajl z dynią

Magdalena Nagler - foodmania
23 16 15 min
Kruche ciasteczka zawijasy

Kruche ciasteczka zawijasy

Magdalena Nagler - foodmania
24 16 45 min
Zupa buraczano-jaglana z kokosową nutą

Zupa buraczano-jaglana z kokosową nutą

Marek Zaremba
53 43 60 min
Smoothie śniadaniowe

Smoothie śniadaniowe

Agnieszka Strużyna
20 12 5 min
Pomidorowa sałatka z kozim serem

Pomidorowa sałatka z kozim serem

zdrowo_do_pracy
17 12 10 min
Sałatka z awokado i mango

Sałatka z awokado i mango

zdrowo_do_pracy
14 12 15 min
Piramidki z kuskusu kukurydzianego z kolorową sałątką

Piramidki z kuskusu kukurydzianego z kolorową sałątką

foodmania
22 10 20 min
Kokosowy nernik z jagodami i wanilią

Kokosowy nernik z jagodami i wanilią

Magdalena Nagler - foodmania
27 13 90 min
Zielony koktajl z roszponką

Zielony koktajl z roszponką

Zielone Koktajle
27 14 5 min
Bananowe babeczki z nerkowców

Bananowe babeczki z nerkowców

foodmania
18 5 45 min
Kokosowy pudding chia z leśnym sorbetem

Kokosowy pudding chia z leśnym sorbetem

definicjasmaku
23 16 20 min
Fit kruche ciasteczka z owocową masą

Fit kruche ciasteczka z owocową masą

Magdalena Nagler - foodmania
22 15 30 min
Bruschetta ze świeżymi ziołami, czosnkiem i parmezanem

Bruschetta ze świeżymi ziołami, czosnkiem i parmezanem

definicjasmaku
25 13 20 min
Zielony wegański gulasz z soją i spiruliną

Zielony wegański gulasz z soją i spiruliną

healthy-dreams
23 11 50 min
truskawkowa crostata owsiano-amarantusowa

truskawkowa crostata owsiano-amarantusowa

healthy-dreams
26 9 25 min
Owocowa tarta na migdałowym spodzie

Owocowa tarta na migdałowym spodzie

foodmania
23 13 30 min
Amarantusowe makowce z figami

Amarantusowe makowce z figami

Magdalena Nagler - foodmania
21 11 60 min
Sałatka z suszonymi śliwkami i serem camembert

Sałatka z suszonymi śliwkami i serem camembert

zdrowo_do_pracy
16 12 15 min
Canihua z dynią, pieczarką i curry

Canihua z dynią, pieczarką i curry

Barbara Strużyna
23 17 35 min
Ciasto

Ciasto

Magdalena Nagler - foodmania
20 13 60 min
Migdałowe ciasto daktylowe

Migdałowe ciasto daktylowe

Magdalena Nagler - foodmania
20 10 60 min
Kruche jaglane tartaletki z kremem waniliowym i granatem

Kruche jaglane tartaletki z kremem waniliowym i granatem

foodmania
18 7 50 min
Sałatka z papryką, ciecierzycą i czosnkiem

Sałatka z papryką, ciecierzycą i czosnkiem

Renixx
27 16 20 min
Osłaniający przewód pokarmowy zielony koktajl regeneracyjny

Osłaniający przewód pokarmowy zielony koktajl regeneracyjny

Zielone Koktajle
28 12 5 min
Zupa cyferkowa

Zupa cyferkowa

Tylko z Natury
23 10 25 min
Pieczeń z szynki wieprzowej w sosie pomidorowym

Pieczeń z szynki wieprzowej w sosie pomidorowym

Tylko z Natury
25 10 15 min
Sałatka z patisonami i ciecierzycą

Sałatka z patisonami i ciecierzycą

Renixx
26 16 30 min
Sałatka z tuńczyka

Sałatka z tuńczyka

Renixx
22 12 40 min
Jajka nadziewane pastą z soczewicy

Jajka nadziewane pastą z soczewicy

Renixx
28 20 60 min
Baranek Wielkanocny

Baranek Wielkanocny

Kinga Bajcar
28 11 180 min
Prosta sałatka z kaszą jaglaną do pracy

Prosta sałatka z kaszą jaglaną do pracy

zdrowo_do_pracy
18 14 10 min
Jabłka pieczone z wiśniami i miodem

Jabłka pieczone z wiśniami i miodem

Renixx
28 18 40 min
Pudding z siemienia lnianego i nasion chia Bio

Pudding z siemienia lnianego i nasion chia Bio

Kinga Bajcar
26 9 130 min
Wiosenne, zielone mleko

Wiosenne, zielone mleko

Kinga Bajcar
28 11 120 min
Sałatka ze szpinakiem na szybko

Sałatka ze szpinakiem na szybko

zdrowo_do_pracy
16 12 10 min
Wegetariańskie roladki

Wegetariańskie roladki

healthy-dreams
26 12 20 min
Makaron czarny ryżowy i dyniowy sos

Makaron czarny ryżowy i dyniowy sos

Barbara Strużyna
22 13 60 min
Amarantusowy tort bezowy z kremem waniliowym

Amarantusowy tort bezowy z kremem waniliowym

Magdalena Nagler - foodmania
23 16 60 min
Migdałowa panna cotta z kiwi

Migdałowa panna cotta z kiwi

healthy-dreams
26 14 25 min
Placki z buraczka i soczewicy

Placki z buraczka i soczewicy

healthy-dreams
25 12 45 min
Batatowe kotleciki z kolorową komosą i selerem naciowym

Batatowe kotleciki z kolorową komosą i selerem naciowym

foodmania
18 9 45 min
Biała ryba w sezamie

Biała ryba w sezamie

zyjezebyjesc
22 10 30 min
Babeczki z ciecierzycy

Babeczki z ciecierzycy

zyjezebyjesc
24 14 60 min
Ryżowe ciasteczka z figami

Ryżowe ciasteczka z figami

Magdalena Nagler - foodmania
17 7 50 min
Dorsz w sosie fenkułowo-sojo-śmietanowym

Dorsz w sosie fenkułowo-sojo-śmietanowym

zyjezebyjesc
22 11 45 min
Cytrynowa bezglutenowa tarta francuska z bezą

Cytrynowa bezglutenowa tarta francuska z bezą

zyjezebyjesc
26 10 180 min
Makaron z sosem pistacjowo-pieczarkowym

Makaron z sosem pistacjowo-pieczarkowym

zyjezebyjesc
21 10 30 min
Kurczak z cytryną i imbirem

Kurczak z cytryną i imbirem

zyjezebyjesc
24 13 80 min
Łosoś w sosie meksykańsko-majonezowym

Łosoś w sosie meksykańsko-majonezowym

zyjezebyjesc
24 11 50 min
Marchewkowy Flan z boczkiem

Marchewkowy Flan z boczkiem

zyjezebyjesc
24 10 60 min
Morszczuk w sosie marchewkowo-pietruszkowym

Morszczuk w sosie marchewkowo-pietruszkowym

zyjezebyjesc
25 12 45 min
Pasztet z pietruszki

Pasztet z pietruszki

zyjezebyjesc
25 14 80 min
Waniliowy pudding chia z malinami i kiwi

Waniliowy pudding chia z malinami i kiwi

healthy-dreams
27 16 10 min
Wegański budyń jaglany

Wegański budyń jaglany

Agnieszka Nitsu AktywneZywienie
22 14 30 min
Bezglutenowy jabłecznik z pianką

Bezglutenowy jabłecznik z pianką

Agnieszka Nitsu AktywneZywienie
21 13 120 min
Łopatka parowana w przyprawach

Łopatka parowana w przyprawach

Wafelek2601
21 7 120 min
Mix sałat w sosie greckim

Mix sałat w sosie greckim

Wafelek2601
19 4 30 min
Owocogurt z granolą i masłem migdałowym

Owocogurt z granolą i masłem migdałowym

definicjasmaku
22 13 10 min
Kruche rogaliki

Kruche rogaliki

Tylko z Natury
28 14 60 min

Nie znaleziono aktualności
które zostały polubione
przez użytkownika.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Ranking:
TOP 10

  • 371290 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72853 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet