Cytrynowa bezglutenowa tarta francuska z bezą
zyjezebyjescRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): francuska
Specjalne: dla dzieci
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, kakao, cytrusy, owies, nabiał krowi
Składniki:
mąka gryczana - 1/5 litra
soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
sól szczypta
imbir szczypta
zimne masło - 100 g
kakao - 5 łyżeczek
cytryny - 3 szt.
ksylitol - puder - 120 g
masło - 50 g
jaja - 6 szt.
żółtko - 1 szt.
ksylitol - 100 g
Sposób przygotowania:
Do płatków dodajemy mąkę, sodę, sól, imbir, cukier kokosowy, kakao, cynamon i masło.
Wszystkie składniki mieszamy rękami.
Ciasta układamy na blaszce do pieczenia, ugniatając je ręką po całej powierzchni i wykonujemy również rant na brzegach placka.
Ciasto odstawiamy na 15 minut do lodówki.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C, przez ok. 45 minut.
Ubijamy 3 jajka całe i 3 żółtka z ksylitolem - pudrem (aż do białości)
Dodajemy sok i dalej ubijamy.
Przelewamy masę do rondelka i gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje (mniej więcej 20 minut)
Krem wykładamy na upieczony spód
Ubitą masę wykładamy na krem.
Pieczemy w piekarniku nastawionym na 100 stopni C, przez ok. 1-1,5 h (beza musi nabrać koloru delikatnie beżowego)
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.