Babeczki z ciecierzycy
zyjezebyjescRodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: dla dzieci
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, kakao, cytrusy, nabiał krowi
Składniki:
woda z cieciorki - 50 ml
ksylitol waniliowy - 2 łyżeczki
masło do wysmarowania formy trochę
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
sok z cytryny - 1/2 szt.
Sposób przygotowania:
Odcedzamy i wlewamy z powrotem do ciecierzycy 50 ml wody, w której się moczyła (reszta nie jest potrzebna), blendujemy.
Masę łączymy z ksylitolem waniliowym, kakao i sodą.
Masłem wysmarowujemy formy.
Masę, na sam koniec łączymy z sokiem z cytryny (spowoduje w połączeniu z sodą, że pieczone ciasto będzie rosło)
Masę przekładamy do foremek na ok. 3/4 wysokości.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C, przez ok. 45 minut.
Podajemy z ksylitolem-pudrem i/lub miodem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.