Baranek Wielkanocny
Kinga BajcarRodzaj posiłku: ciasta, pieczywo
Kuchnia (region): polska
Specjalne: gotuj w stylu eko, Wielkanoc
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
Mleko - 1 szklanka
Woda - 1 szklanka
Drożdże świeże - 1 kostka
Białko - 1 szt.
* Ziarna ziela angielskiego, gożdziki
Cukier z Agawy Bio - 3 łyżeczki
Oliwa z oliwek extra Virgin Bio - 1/2 szklanki
Sposób przygotowania:
Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, roztapiamy je, następnie dodajemy cukier oraz 4 łyżki mąki. Całość mieszamy i dostawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Gdy zaczyn urośnie, wlewamy go do miski. Dodajemy pozostałą mąkę oraz wodę - woda powinna być w temperaturze pokojowej.
Ciasto wyrabiamy ręcznie. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek Extra Virgin Bio. Ciasto nie powinno kleić się do rąk.
Odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce pod przykryciem aż wyrośnie.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Z ciasta odrywamy po kawałku i formujemy głowę baranka oraz rogi.
Ziela ma nam posłużyć jako oczy i nosek, a goździki powinny być wczepione w każdy ślimaczek baranka poza rogami.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.