Bezglutenowy jabłecznik z pianką
Agnieszka Nitsu AktywneZywienieRodzaj posiłku: ciasta, desery, śniadanie
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko, Wielkanoc
Użyte składniki: bezglutenowe,
Zawiera: jajka, kakao
Składniki:
żółtka - 3 szt.
mleko kokosowe (używamy tyko gęstą masę wstawione do lodówki na 2-3 godz) - 400 ml
budyń waniliowy (opcjonalnie bezglutenowy) - 50 g
mąka kokosowa (opcjonalnie wiórki kokosowe) - 100 g
kakao - 2 łyżki
proszek do pieczenia (opcjonalnie bezglutenowy) - 1 łyżeczka
Masa jabłkowa
jabłka - 1 kg
cynamon potarty do smaku
Wierz ciasta
białko z jajek - 3 szt.
ksylitol - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Kaszę delikatnie podprażamy na patelni. Następnie przekładamy do garnka , zalewamy wrzątkiem (tak aby tylko przykryć kaszę). Gotujemy około 15 min pod przykryciem. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy kaszę aby do siebie "doszła"
Studzimy, dodajemy żółtka, mleko kokosowe, banana. Wszystko blendujemy na gęsty krem. Wrzucamy resztę składników czyli: mąka kokosowa, proszek do pieczenia oraz budyń. Mieszamy i rozdzielamy na dwie warstwy. Jedną zostawiamy, a do drugiej dodajemy kakao i mieszamy.
Spód blachy wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy waniliową masę, a na nią kakaową.
Pieczemy 30 min (około 180-200C)
W między czasie przygotowujemy owoce:
jabłka obieramy i drobno kroimy. Wrzucamy do garnuszka, posypujemy cynamonem i prażymy aż do odparowania wody. Studzimy.
Białka jaja wraz z ksylitolem ubijamy na sztywną pianę
Na upieczony spód wykładamy ostudzony mus jabłkowy, a na nie ubitą pianę z białek.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy kolejne 20 min (180C)
Chłodzimy w lodówce (najlepiej smakuje następnego dnia , wtedy spód będzie twardszy)
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.