![Kruche rogaliki](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2015-03/4657-photo-main.jpg)
Kruche rogaliki
![](/cache/a32x32/files/users/74-avatar-2717966.jpg)
Rodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): polska
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
cukier - 1 szklanka
jaja - 2 szt.
żółtko - 2 szt.
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
śmietana - 2 łyżki
dżem - 1 słoik
cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania:
Na stolnicę przenieś ciasto z lodówki, odwiń z folii, podsyp mąką by ciasto nie kleiło się do stolnicy i rozwałkuj na kształt okręgu. Rozwałkowany okrąg pokrój na ćwiartki, a te jeszcze na pół. W ten sposób otrzymasz równe trójkąty.
Na szeroki brzeg nałóż dżem i zroluj ciasto z nadzieniem. Róg końcowy powinien być na wierzchu. Brzegi rogalika zawiń do środka. Ułóż rogalik na blachę wyłożoną pergaminem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz rogaliki przez ok. 30 min.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.