Łosoś w sosie meksykańsko-majonezowym
zyjezebyjescRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): meksykańska, międzynarodowa
Użyte składniki: ryby i owoce morza
Zawiera: jajka, cytrusy, ryba i owoce morza
Składniki:
sok z cytryny - 1/2 szt.
filet z łososia - 1/2 kg
olej kokosowy - 3 łyżki
drobno posiekana cebulka czerwona - 1 szt.
mały seler, pokrojony w drobną kostkę - 1 szt.
puszka pomidorów pelati - 1 szt.
kminek - 1 łyżeczka
drobno posiekana szalotka - 1 + 1/2 łyżki
majonez - 2 łyżki
rozmaryn - 2 łyżeczki
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
2. Oliwę z oliwek, sok z cytryny, rozmaryn łączymy, polewamy nią łososia i odstawiamy do lodówki
3. Rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni z włączonym termoobiegiem i pieczemy łososia 5 minut
4. Olej rozpuszczamy w rondelku, wrzucamy cebulkę, seler, pomidory pelati, papryczkę chili, kminek, sól i pieprz. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut
5. Przygotowanym sosem polewamy łososia w piekarniku i pieczemy nadal przez 30 minut
6. Szalotkę, sok z cytryny, majonez, rozmaryn, sól i pieprz łączymy i wstawiamy do lodówki
7. Upieczonego łososia, podajemy z zimnym sosem majonezowym
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.