![Dorsz w sosie fenkułowo-sojo-śmietanowym](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2015-03/4640-photo-main.jpg)
Dorsz w sosie fenkułowo-sojo-śmietanowym
![](/cache/a32x32/files/users/531-avatar-403484349.jpg)
Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): międzynarodowa
Użyte składniki: ryby i owoce morza
Zawiera: nabiał, cytrusy, nabiał krowi
Składniki:
fenkuł - 1 szt.
olej kokosowy - 3 łyżki
oliwa z oliwek - 3 łyżki
curry - 2 łyżki
sok z cytryny - 1 + 1/2 szt.
masło - 40 g
sojośmietana - 200 ml
Sposób przygotowania:
2. Fenkuł obiramy z wierzchnich części, myjemy, wycinamy środek, szatkujemy i wrzucamy na rozgrzany olej, mieszamy
3. Po ok. 6 minutach dodajemy sok z cytryny i curry
4. Na koniec gotowania dodajemy oliwę z oliwek, zdejmujemy z gazu, studzimy i blendujemy
5. Szalotkę obieramy, myjemy i szatkujemy
6. Prażymy na patelni z sokiem z cytryny
7. Gdy ten wyparuje, dodajemy masło i dusimy na małym ogniu
8. Gdy masło już się rozpuści, dodajemy sojośmietanę wcześniej spienioną, zagotowujemy
9. Rybę podajemy z zimnym sosem fenkułowym i ciepłym sojośmietanowym
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.