• Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... ekologiczne warzywa mogą być ogromne? Kalafior o wadze 14 kg, brokuł 15 kg, marchew 9,5 kg i kapusta 35 kg zostały wyhodowane przez jednego człowieka. Te i 3 inne rekordy w świecie warzyw - gigantów należą do Johna Evansa z Alaski. Sekret Johna to zdrowa, czysta gleba i organiczny kompost. Niby mało, a tak wiele. Trzymamy za niego kciuki!
  • Czy wiesz, że... Za czasów naszych babć olej lniany był stosowany na porządku dziennym. Dlatego ludzie w tamtych czasach byli zdrowi, silni i odporni.
  • Czy wiesz, że... produkty będące wynikiem fermentacji to nie tylko kiszona kapusta ale również: tempeh - sfermentowane ziarna soi, produkt charakterystyczny dla kuchni indonezyjskiej, zamiennik mięsa i nabiału w kuchni wegetariańskiej; chleb - najwyższej jakości pieczywo rośnie dzięki zakwasowi; jogurt, kefir, - mleko poddane zakwaszeniu; miso - charakterystyczna dla kuchni japońskiej gęsta pasta ze sfermentowanej soi z dodatkiem ryżu, soli oraz drożdży piwo, wino, cydr - w wyniku fermentacji powstaje alkohol; kimchi - kuchnia koreańska - produkt na bazie kiszonki z kapusty pekińskiej, rzepy lub ogórka z dodatkiem papryczki chilli kombucza – napój uzyskiwany ze słodzonej herbaty poddanej fermentacji przez tzw. grzybek herbaciany warzywa i owoce - soki i kiszone warzywa oraz owoce
  • Czy wiesz, że... sposób chowu kur wyczytasz z … jajka. Pierwszy symbol na numerze wybitym na jaju oznacza sposób chowu kur, od których pochodzi, 0 - chów ekologiczny, 1 – wolny wybieg, 2 - chów ściółkowy, 3 – chów klatkowy. Im niższa cyfra tym kurki mają lepsze życie!
  • Czy wiesz, że... Wyrzucenie pestki awokado, to zwykłe marnotrawstwo. Ususz ją, zetrzyj na tarce i posyp posiłek a dodasz wiele wartościowych składników do swojej potrawy. Nie jest trująca.
  • Czy wiesz, że... największa cukinia ważyła 65 kg i została wyhodowana w Anglii!
  • Czy wiesz, że... wrzucając korek od wina do gotującego się kalafiora, ograniczysz brzydki zapach, który wydziela się podczas tej czynności?
  • Czy wiesz, że... kokos nie jest orzechem? To co kupujemy w sklepie jest pestką owoca, pozbawioną owocni, czyli cienkiej skórki i grubej warstwy włókien.
  • Czy wiesz, że... kiszenie (proces fermentacji) to rozkład cukrów zawartych w warzywach lub produktach mlecznych na kwas mlekowy. Odbywa się on przy użyciu bakterii kwasu mlekowego. Przy poprawnie przeprowadzonej fermentacji obniża się pH kiszonki i nie rozwijają się procesy gnilne. Kiszeniu możemy poddawać prawie wszystkie warzywa ale warzywa z wysoką zawartością cukrów łatwiej poddają się procesowi fermentacji. Najczęściej używane to kapusta, ogórek, marchew, burak, seler, pietruszka. Warzywa kiszone oraz soki z warzyw kiszonych charakteryzują się niską kalorycznością i sole mineralne są łatwiej przyswajalne. Bakterie mlekowe biorą udział w trawieniu spożywanych przez człowieka pokarmów, wytwarzają witaminy i kwasy organiczne, które są wchłaniane z przewodu pokarmowego do organizmu. Bakterie te biorą udział w rozkładzie substancji toksycznych i rakotwórczych, hamują wzrost patogenów, wzmacniają układ immunologiczny. Kiszonki najlepiej stosować jako przekąski między posiłkami, przechowywać w lodówce.
  • Czy wiesz, że... jeśli chcesz pohamować swój apetyt przystrój swój stół niebieskim obrusem i innymi dodatkami w tym kolorze. Najlepiej jedz z niebieskiego talerzyka. Kolory stymulują poszczególne części autonomicznego układu nerwowego, który wpływa na metabolizm i wydzielanie hormonów. I tak niebieski chłodzi jak woda oraz ułatwia przemianę materii. Dobrze się w takim razie sprawdzi porcelana angielska, rosyjska lub nasze rodzime ludowe wzory.
  • Czy wiesz, że... glutaminian sodu ma smak? Tak, nosi on nazwę „UMAMI”, czasem opisywany jest również jako „rosołowy” lub „mięsny” i jest jednym z pięciu smaków odczuwalnych przez człowieka.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki zawiera duże ilości - prowitaminy A (beta-karoten) odpowiedzialnej m.in. za prawidłowe widzenie; - witaminy C (4 razy więcej niż w kapuście kiszonej), dodawajmy ją do nieco przestudzonych potraw lub spożywajmy bez podgrzewania ponieważ poddana obróbce termicznej szybko się utlenia i traci swoje właściwości; - magnezu będącego składnikiem chlorofilu (barwnik nadający kolor zielony)podobnego w swej strukturze do hemoglobiny, podnosi efektywność serca. Natka pietruszki jest polecana przy problemach z pęcherzem, wykazuje działanie moczopędne i antyseptyczne. Przynosi ulgę w bólach miesiączkowych. Maskuje nieświeży oddech np. po spożyciu czosnku. Pobudza wydzielenie śliny i soku żołądkowego co z kolei ułatwia trawienie.
  • Czy wiesz, że... czarna sól pachnie jajem? Charakterystyczny zapach zawdzięcza zawartości siarczku żelaza. Dlatego w kuchni roślinnej możemy użyć jej, by nadać daniu jajeczny aromat.
  • Czy wiesz, że... świeży imbir wspomaga trawienie, zmniejsza łakninie, przyspiesza proces odchudzania. Według medycyny indyjskiej - ajurwedzie imbir "wznieca trawienny ogień", przyspiesza metabolizm. Enzymy zawarte w nim zwiększają ilość śliny i enzymów trawiennych.
  • Czy wiesz, że... banany mogą świecić w ciemności? Z powodu degradacji chlorofilu prowadzącej do nagromadzenia się fluorescencyjnej substancji na skórze owocu, banany świecą pod wpływem promieni UV.
  • Czy wiesz, że... orkisz, to też pszenica ale ma nad nią przewagę: orkisz nie został poddany licznym zmianom jak to mamy miejsce w przypadku pszenicy, która dając znacznie większe plony wyparła orkisz z rynku. Orkisz ma więcej w stosunku do pszenicy: pełnowartościowego białka; lepiej przyswajalnego glutenu; więcej witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jak A, E i D; Orkisz jest również podstawą kuchni Świętej Hildegardy z Bingen, która uważała to zboże, kasztany jadalne oraz koper włoski za jedyne w pełni przyswajalne przez człowieka produkty spożywcze.
  • Czy wiesz, że... konjac, to składnik dietetycznych dań znanych w Japonii od wieków. Jadalny korzeń wykorzystywany jest do wytwarzania mąki i makaronu. Makaron konjac jest źródłem błonnika roślinnego zwanego glukomannan. Zawarte w nim włókna pokarmowe hamują wchłanianie tłuszczów i cukrów oraz absorbują wodę. Daje uczucie sytości na kilka godzin. Zawiera on o 95% mniej kalorii od zwykłego makaronu (w 100g makaronu konjac jest tylko 9 kcal). Jest on wymarzonym produktem dla osób dbających o linię i chcących pozbyć się nadmiaru kilogramów. Nie zawiera glutenu, tłuszczu, cukru oraz soli. Makaron nie posiada szczególnych walorów smakowych, ale łatwo wchłania aromat dodanych przypraw i innych składników. Odpowiedni dla wegan i wegetarian.
  • Czy wiesz, że... Największa cytryna na świecie ważyła aż 5,26 kg? Rekordzistka wyrosła w Izraelu w 2003 roku i została wpisana do Księgi Rekordów Guinnessa.
  • Czy wiesz, że... banany nie rosną na drzewach i są jagodami? Bananowce są ogromnymi bylinami, zamiast pnia mają prostą, liściastą łodygę, która wydaje kwiaty i owoce.
  • Czy wiesz, że... okara, to są pozostałości stałe po zrobieniu mleka sojowego. Okara zwiera mało tłuszczu, dużo błonnika i tyle samo białka co brązowy ryż. Możesz ją użyć do wykonania sernika, pizzy lub innych potraw zwłaszcza wegańskich.
  • Czy wiesz, że... czystek, to skarbnica polifenoli, w 100 gramach produktu jest 7,39 gram polifenoli, to bardzo dużo. Mamy zatem do czynienia z prawdziwą bombą polifenolową. A jak wiemy polifenole, to są związki naturalnie występujące w roślinach, stanowią największą grupę naturalnych przeciwutleniaczy, które wykazują dobroczynne działanie na organizm ludzki. Pijmy na zdrowie.
  • Czy wiesz, że... miasto Chicago w USA wzięło nazwę od czosnku? Nazwa miasta pochodzi od słowa Chicagaoua, które w języku Indian oznacza czosnek.
  • Czy wiesz, że... kokos ma oczy? Każdy widział charakterystyczne oczka na orzechu kokosowym, co ciekawe jedno z nich to miejsce, gdzie skorupa jest cieńsza, żeby młody kokos swobodnie mógł kiełkować.
  • Czy wiesz, że... możesz uniknąć ziarenek gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego w bigosie, zalewie, zupie czy gulaszu? Wystarczy do gotowanej potrawy wrzucić powieszoną na łańcuszku bądź dratwie metalową kulę- zaparzacz do herbaty liściastej, wypełnioną ziarenkami przypraw. Oczywiście unikamy takich na rączce z tworzywa sztucznego.
  • Czy wiesz, że... dlaczego żółtko czasem jest sine? Jeśli gotujemy zbyt długo jajka, powstaje charakterystyczny szaro-zielony nalot, jest to wynikiem reakcji we wnętrzu jajka dwóch pierwiastków: siarki i żelaza. Reakcja zazwyczaj zachodzi, gdy gotujemy jajka dłużej, niż 10 min. Nalot ten nie jest szkodliwy, choć wielu osobom odbiera apetyt, a podobno nawet obniża wartość odżywczą jaj.
  • Czy wiesz, że... Aby przekrojone awokado nie zbrązowiało, wystarczy zostawić w nim pestkę i schować do lodówki.
  • Czy wiesz, że... sól różowa himalajska jest solą morską, chociaż jest wydobywana na wysokości 4000 m.n.p. morza? Spowodowane jest to ruchami tektonicznymi, które wypiętrzają Himalaje od setek milionów lat. Kiedyś w tym miejscu znajdowało się prehistoryczne morze, w tym czasie też powstały złoża, które w późniejszym czasie „powędrowały” do góry!
  • Czy wiesz, że... Cykoria to warzywo zimowe, uprawiane z dala od światła. Uważane kiedyś za roślinę magiczną, ze względu na swoją bladość i kruchość. Używana przez osoby parające się czarną magią wzbudzała w ludziach obawy. Do dnia dzisiejszego funkcjonuje stwierdzenie "mieć cykora" co oznacza bać się. Warto ją włączyć do diety, dobra zarówno jako przekąska jak i składnik sałatek lub surówek. Pobudza apetyt i wątrobę do wydzielania większej ilości żółci. Poprawia trawienie, funkcjonowanie nerek. Skarbnica potasu, magnezu, fosforu, żelaza, witaminy B1, B2 i kwasu foliowego.
  • Czy wiesz, że... Austriacy, Niemcy, Francuzi, Szwajcarzy zjadają 2,4 kg miodu / osobę rocznie. Amerykanie 3,2 kg miodu / osobę rocznie. A w Polsce tylko rocznie przypada 0,21 kg na jedną osobę.
  • Czy wiesz, że... orzechy pekan zawierają najwięcej cynku wśród orzechów, poprawiają męską płodność, wpływają na produkcję testosteronu. Witamina K zawarta w orzechach pomaga kobietom ograniczyć zbyt duże krwawienie menstruacyjne. To jedne z najdroższych orzechów świata, na szczęście wystarczy mała garstka.
Jesteś tu:Strona głównaUżytkownicyKinga BajcarProfil
Przeglądasz:
Profil
Zobacz:
Przepisy
Zobacz:
Komentarze
Zobacz:
Polubione

Kinga Bajcar Kinga Bajcar

259

Ilość przepisów dodanych przez użytkownika

924

Ilość polubionych przepisów

75

Ilość komentarzy

Suma zgromadzonych punktów: 26899
Punkty wymienione na nagrody: 26000
Pozycja w rankingu: 22

Otrzymano:

Ostatnio dodane przepisy:

  • jabłecznik inaczej

  • Rolada kukurydziana

  • Panna cotta z sosem truskawkowym

  • Chleb z ziarnami

  • Ciasto z pianką

  • szybki deser

  • Szybkie ciasto z orzechami nerkowca

  • Jabłecznik inaczej

  • Keks makowy

  • Bułeczki makowe

  • Kawa bananowa

  • Napój kawowy śniadaniowy

  • Naleśniki z mąki teff

  • Racuchy z mąki teff

  • chlebek gryczany z przysmakiem kokosowym z ziarnami kakaowca

  • Gofry kukurydziane

  • Konfitura z pigwy

  • Sok pomidorowy na słodko

  • Budyń imbirowo kukurydziany

  • Batoniki śniadaniowe

  • Mus truskawkowy

  • Arbuzowy napój z wiśniami

  • Koktajl śniadaniowy

  • Babka z suszonymi wiśniami

  • Pudding kukurydziano-kokosowy z czelokadą

  • Pieczywo chrupkie z płatków owsianych i jęczmiennych

  • Napój sniadaniowy

  • Owsianka na mleku orkiszowym.

  • Lemoniada arbuzowa

  • Lemoniada bazyliowa

  • Krakersy jęczmienne

  • Placuszki jęczmienno-lniane

  • Makaron Kubusiowy z sosem śmietanowo-ziołowym

  • Pierogi z jagodami

  • Tarta wiśniowa

  • Sałatka wiosenna

  • Wegański majonez

  • Pancakes gryczane

  • Pasta z makreli

  • Naleśniki kasztanowe

  • Pudding ryżowo - gryczany

  • Lemoniada owocowa

  • Nadziewane muszle

  • Waniliowe mleko jęczmienne

  • Ciasto ryżowo - truskawkowe

  • Wiosenne danie

  • Napój oczyszczający z jagodami Goji

  • Naleśniki z mąki kasztanowej z jabłkiem

  • Koktajl z błonnikiem na szybsze trawienie

  • Niby sernik na zimno

  • Ciastka z semoliny

  • Babka białkowa ze śliwkami suszonymi

  • Kruche ciasteczka

  • Pasta kanapkowa z ciecierzycą.

  • Mleczny deser z mąki Durum

  • Mus czekoladowy

  • Dietetyczne ciasto marchewkowe

  • Proste ciasteczka maślane

  • Krem cytrynowy Lemon curd

  • Trufle cytrynowe

  • Sezamki

  • Szarlotka z mąki amarantusowej.

  • Sushi

  • Naleśniki amarantusowe z owocami

  • Torcik kokosowy na zimno z masą amarantusową

  • Panna Cotta z wodą różaną

  • Placki z konopi na słodko

  • Barszcz czerwony na zakwasie

  • Pizza z mąki z konopii

  • Chleb lniany

  • Sernik makowy

  • Ciasteczka makowe z mąki z ciecierzycy Bio

  • Ciecina

  • Zapiekanka z fenkułem

  • Pasta z fasoli i jajek

  • Jajka faszerowane z wasabi pastą Bio

  • Dietetyczny murzynek

  • Makaron Penne z pesto z fasoli Mung

  • Pasta z fasoli mung

  • Cynamonki

  • Zupa z fasoli Mung

  • Sałatka obiadowa

  • Bułki komosianki

  • Bułki z komosy Białej Bio

  • Kotleciki z kaszki kukurydzianej Bio

  • Komosianka na słodko z daktylami i pestkami dyni

  • Deser z nasionami babki jajowatej Bio

  • Koktajl energetyzujący Bio

  • Małe bagietki na zakwasie

  • Ryż z jabłkami i gruszkami z cynamonem Ceylon Bio

  • Papryka faszerowana kaszką kuskus

  • Sernik z jogurtów greckich

  • Bułki z borówkami

  • Risotto z kaszy jęczmiennej z warzywami

  • Ptasie mleczko

  • Deser truskawkowy z kisielem

  • Pancakes z prosa

  • Bezmleczne bułeczki śniadaniowe z prosa

  • Kluski na parze

  • Smażone truskawki z kokosem

  • Budyń z tapioki z truskawkami

  • Ciasto z truskawkami

  • Pianka galaretkowa

  • Krem z daktyli ala nutella

  • Biszkopt z soczewicy

  • Chleb z mąki wysoko błonnikowej owsianej

  • Bułeczki drożdżowe z żurawiną i malinami

  • Pierogi gryczane z Canihua Bio

  • Tarta z kaszy Canihua i płatków ryżowych

  • Jabłecznik z żurawiną

  • Pudding z Canihua ziarno z żurawiną

  • Chlebki Wielkanocne z ziarnami Babki płesznik i otrębami

  • Bułeczki drożdżowe z korzeniem maca i rodzynkami Bio

  • Wiosenne, zielone mleko

  • Pudding z siemienia lnianego i nasion chia Bio

  • Baranek Wielkanocny

  • Krem z zielonego groszku z młodą pszenicą Bio

  • Zielony koktajl jabłkowo ananasowy z młodą pszenicą w proszku Bio

  • Smoothie z glonami chlorella

  • Domowy jogurt naturalny z dodatkami

  • Pancakes orkiszowe

  • Pasztet z ciecierzycy

  • Pietruszkowa pasta kanapkowa z soczewicy czarnej Beluga

  • Ciastka ryżowo- kokosowe

  • Domowe lody kokosowe z truskawkami i kiwi

  • Bułki pszenne na wodzie kokosowej bio

  • Ciasteczka zbożowo-kokosowe

  • Ciasto mleczne

  • Calzone wegetariańskie

  • Ananas w cieście kokosowym

  • Sernik pieczony z ananasem.

  • Babka z orzechami

  • Ryba po grecku

  • Czerwony barszcz wigilijny

  • Kompot z suszu

  • Pierniczki

  • Kapusta zamażana

  • Biały barszcz

  • Ciasto krówka

  • Jajka w sosie chrzanowym na napoju jaglanym

  • Chmurki na napoju jaglanym

  • Rolada makowa

  • Domowa masa makowa

  • Ciastka z mąki ziemniaczanej bez jajek

  • Babka kokosowo - bananowa

  • Bułki drożdżowe kokosowe

  • Zupa meksykańska z makaronem sojowym Bio

  • Wegetariański smalec

  • Sernik kokosowy z kakaową posypką

  • Bezglutenowe kulki śniadaniowe

  • Ciastka mocno kokosowe

  • Ciasto migdałowo kokosowe z galaretką

  • Kulebiaczki z Quinoa czerwona Bio

  • Batoniki musli

  • Jabłecznik inaczej

  • Sola w Gomasio Bio z surówką

  • Krakersy sezamowe

  • Migdałowy Flan

  • Piersi z kurczaka w mleku migdałowym z makaronem Tagliatelle z Wakame

  • Zapiekanka z cukinii

  • Deser owocowy

  • Budyń z płatków lnianych Bio

  • Piaskowe pieczarki

  • Lniano - owsiane kruche ciastka

  • Sezamki z Quinoy ekspandowanej Bio

  • Nocne bułki

  • Ser tofu z czarnej soi Bio

  • Zmodyfikowany Shoyu Ramen

  • Letnie Smoothie

  • Dip z konopi łuskanej Bio

  • Biszkopt z musem owocowym i galaretką

  • Panini bułki chlebowe

  • Nadziewane pomarańcze

  • Kruche ciasto z budyniem i owocami

  • Sernik kasztanowy z czarnymi porzeczkami

  • Piaskowe ciastka ryżowe

  • Krem kasztanowo czekoladowy

  • Grzanki z roladą z sera koziego Bio

  • Wątróbka drobiowa na prosie Bio

  • Sałatka warzywna z prosem Bio

  • Ciastka owsiane z bananami suszonymi Bio

  • Ryżowe babeczki bananowe

  • Tarta z mąki ryżowej Bio z truskawkami

  • Granita truskawkowa

  • Babka mięsna nadziewana kaszą jęczmienną Bio

  • Pizza z patelni

  • Sałatka ze świeżym szpinakiem

  • Krówki wegańskie

  • Kurczak w  otrębach gryczanych z sałatką

  • Domowe lody daktylowe

  • Chleb kukurydziany z żurawiną

  • Majowe ciasto

  • Devolaje z czerwonej fasoli kidney Bio

  • Kukułcze gniazda

  • Babka jogurtowa

  • Pasta z zielonego groszku Bio

  • Kisiel gruszkowy z żurawiną i jagodami Goji

  • Kurczak w mleku kokosowym Bio

  • Sernik z mlekiem kokosowym Bio

  • Koszyczki wielkanocne

  • Pasztet z czarnej fasolki Bio

  • Czekolada nadziewana

  • Spaghetti z warzywami

  • Oszukane krokiety

  • Tarta jaglana z dżemem z suszonych moreli

  • Dżem z suszonych moreli

  • Kasza jaglana z paluszkami drobiowo-jaglanymi

  • Pralinki

  • Domowy majonez

  • Domowa musztarda

  • Crunchy granola

  • Czarne bułeczki

  • Ślimaczki drożdżowe z jagodami Goji

  • Jednogar z quinoą

  • Koktajl z jagód Goji i banana

  • Czarne gołąbki

  • Karmelowe kulki popcornowe

  • Pierogi z żółtą soczewicą Bio

  • Tortilla jaglano - razowa z czarną fasolką

  • Kotlety mielone z kaszą Bulgur Bio

  • Ciastka z marcepanem bez pieczenia

  • Knedle migdałowe

  • Sałatka gyros z fasolką i wakame

  • Rolada z kaszą Bulgur Bio

  • Chleb bezglutenowy

  • Kaczka faszerowana z ziemniaczkami

  • Sałatka śledziowa dla leniwych

  • Jaglano cytrynowe ciastka na patyku.

  • Wegetariański placek po węgiersku

  • Chałka jaglana z serem i kruszonką amarantusową

  • Bezy jaglane

  • Zapiekany budyń amarantusowy z jabłkami

  • Ryba w cieście amarantusowym

  • Świąteczne pierniczki

  • Risotto z orzechami nerkowca Bio

  • Makaroniki makowo-serowe

  • Drobiowe sakiewki z niespodzianką

  • Pierogi razowe z ryżem jaśminowym Bio i grzybami Shiitake Bio

  • Biszkopt z mieszanką wigilijną Bio i kremem migdałowym

  • Rozgrzewająca zupa czosnkowa z razowym kuskusem Bio

  • Paszteciki makowe z ciasta drożdżowego

  • Sałatka jarzynowa z razowym kuskusem Bio

  • Ciasteczka dyniowe ze śliwką

  • Sałatka Wakame

  • Zupa miso

  • Roladki z glonami Wakame Bio

  • Delikatne ciasteczka nadziewane

  • Chleb wytrawny

  • Śliwkowe kokosanki

  • Dietetyczna galaretka z zielonej kawy Bio

  • Bezglutenowe i bez jajeczne racuszki z nasionami chia Bio

  • Łódki drożdżowe z owocami

  • Mięsne kulki nadziewane grzybami shitake Bio

  • Krokiety z grzybami shiitake Bio

  • Pudding z chia - nasion szałwii hiszpańskiej Bio

  • Babeczki z plastrami kokosowymi Bio

  • Paszteciki z suszonymi grzybami shiitake Bio

  • Szyszki z ryżu preparowanego BIO

  • Ciasto ze śliwkami i glazurą miodową

Więcej przepisów

Przepisy użytkownika Kinga Bajcar
lubi 162 użytkowników.


Przepisy polubione przez Kinga Bajcar

  • Waniliowa jaglanka z letnimi owocami

  • Filet z indyka w chrupiącej panierce

  • Dorsz pieczony w warzywach z suszonymi pomidorami i ryżem

  • Surowa gryczanka z jagodami acai i figami

  • Pasta z fasoli kidney z suszonymi pomidorami

  • Kotleciki z kurczaka z bobem i płatkami kukurydzianymi

  • Sajgonki z dzikim ryżem i jajkiem

  • Brzoskwiniowa owsianka z baobabem i suszonym mango

  • Makaron tajski z kurczakiem i suszonym mango

  • Kaszotto z sokiem z buraków i algami

  • Jaglanka z matcha i awokado

  • Sałatka z kuleczkami ryżowymi z tahini

  • Gryczane pierogi z bobem

  • Kolorowy makaron dla dzieci

  • Pomidory faszerowane dzikim ryżem i brokułem

  • Kokosowy omlet z owocami

  • Szarlotka jaglana z malinami

  • Napój sniadaniowy

  • Pieczywo chrupkie z płatków owsianych i jęczmiennych

  • Owsianka na mleku orkiszowym.

  • Lemoniada arbuzowa

  • Lemoniada bazyliowa

  • Wegański majonez

  • Lemoniada owocowa

  • Pudding ryżowo - gryczany

  • Waniliowe mleko jęczmienne

  • Ciasto ryżowo - truskawkowe

  • Nadziewane muszle

  • Napój oczyszczający z jagodami Goji

  • Wiosenne danie

  • Chleb żytni na zakwasie

  • Jabłecznik bez cukru

  • Zupa krem z pieczonej papryki i gruszki

  • Wątróbka z jabłkiem i cebulką

  • Kakaowe ciasto bananowo - kokosowe

  • Koktajl ananasowy z pokrzywą

  • Zupa krem z topinamburem

  • Orzechowe blondi

  • Bułeczki pomarańczowo-różane

  • Brownie kasztanowe

  • Twarogowe placuszki

  • Fit burgery z indykiem w bułce konopnej z sosem owocowym

  • Migdałowe babeczki z kremem kokosowo-migdałowym

  • Dyniowe kotlety jaglane z czarną komosą

  • Sojowy budyń amarantusowy z syropem z jakonu

  • Sałatka z czerwoną komosą i topinamburem

  • Kokosowy jagielnik z galaretką i jagodami goji

  • Wegańskie lody białkowe z syropem malinowym i różą

  • Buraczkowe babeczki z deserem konopnym i suszonym ananasem

  • Batat zapiekany z sosem sojowym spaghetti

  • Sałatka z kaszą jaglaną

  • Koktajl na oczyszczenie organizmu

  • Kokatajl na wiosenny detoks

  • Podpłomyki gryczane

  • Batatowe ciasto z truskawkami i jogurtem sojowym

  • Lekka sałatka z dzikim ryżem

  • Kokosowe brownie z czarnej soczewicy

  • Wegański kokosowy jagielnik z czekoladową polewą z konopi

  • Pieczony placek jaglano-amarantusowy z jagodami i różą

  • Naleśniki z mąki kasztanowej z jabłkiem

  • Koktajl z błonnikiem na szybsze trawienie

  • Niby sernik na zimno

  • Ciasteczka francuskie z gruszkami

  • Kremowy budyń kokosowy

  • Kokosowa jaglanka

  • Jajko sadzone ze szpinakiem i pieczarkami

  • Daktylowa jaglanka z kasztanami i malinowym syropem z agawy

  • Penne w sosie jogurtowym z oliwkami

  • Makaron tajski na słodko

  • Bezglutenowe buraczane krakersy

  • Wegański pudding jagodowy z białkiem słonecznikowym

  • Kotlety fasolowe z pietruszką

  • Pizza fit na spodzie z mąki z ciecierzycy

  • Budyń jaglany z malinowym syropem z agawy

  • Wegański bigos

  • Owocowe ciasteczka z ciecierzycy

  • Polenta z chia i galaretką

  • MIX STRĄCZKÓW Z WARZYWAMI

  • Gryczana zapiekanka z wakame i warzywami

  • Twarogowa zapiekanka z canihua

  • Proste ciasteczka maślane

  • Dietetyczne ciasto marchewkowe

  • Mus czekoladowy

  • Krem cytrynowy Lemon curd

  • Trufle cytrynowe

  • Tiramisu gruszkowe

  • Prażone migdały na ostro

  • Placki z dorsza po tajsku

  • Czekoladki z orzechami

  • Śledzie w curry

  • Zapiekane naleśniki

  • Wegańska tarta kakaowa z kokosową pianką

  • Pierogi z mąki z ciecierzycy z jarmużem

  • Makowiec na owsianym spodzie

  • Penne ryżowe z jarmużem, pomidorami i oliwkami

  • Kakaowe kukurydziane babeczki z masą orzechową

  • Wegański makowiec z galaretką

  • Ryżowa tarta z budyniem jaglanym

  • Kukurydziane ciasteczka z suszonym ananasem i migdałami

  • Tarty figa z makiem i nadzieniem

Więcej przepisów

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Czytaj:
Zgłaszanie przepisu

Wszystkie przepisy wprowadzone przez Użytkowników serwisu muszą zostać zatwierdzone przez Administratora, dopiero wtedy będą widoczne w zakładce Przepisy.

Jeżeli dodałeś przepis i nie widzisz go na liście swoich wpisów - prosimy o chwilę cierpliwości, przepis pojawi się w serwisie po zaakceptowaniu treści przez Administratora.

Szczegółowe informacje znajdziesz w Regulaminie serwisu.

Ranking:
TOP 10

  • 177843 Renixx Renixx
  • 158970 gosia56 gosia56
  • 136264 paulina2157 paulina2157
  • 132460 Stokrotka Stokrotka
  • 119890 Nikita Nikita
  • 115505 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 111959 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 70893 dorotaDS dorotaDS
  • 66888 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 63680 annaeko annaeko
zobacz cały ranking
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).