Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
Jesteś tu:Strona głównaUżytkownicyMy Chcemy JeśćPrzepisy
Zobacz:
Profil
Przeglądasz:
Przepisy
Zobacz:
Komentarze
Zobacz:
Polubione
Świąteczne ciasto dwukolorowe kokosowo-czekoladowe

Świąteczne ciasto dwukolorowe kokosowo-czekoladowe

My Chcemy Jeść
10 9 80 min
Guacamole z jajkiem

Guacamole z jajkiem

My Chcemy Jeść
8 9 10 min
Brownie z żurawiną

Brownie z żurawiną

My Chcemy Jeść
10 9 70 min
Otrębowe bułeczki ze słonecznikiem

Otrębowe bułeczki ze słonecznikiem

My Chcemy Jeść
12 12 60 min
Placki z kapustą kiszoną z piekarnika

Placki z kapustą kiszoną z piekarnika

My Chcemy Jeść
10 10 30 min
Sałatka Olivier - fit i wege

Sałatka Olivier - fit i wege

My Chcemy Jeść
8 8 45 min
Muffinki bananowo-jabłkowe z orzechami włoskimi

Muffinki bananowo-jabłkowe z orzechami włoskimi

My Chcemy Jeść
7 8 45 min
Chleb dyniowy bez drożdży

Chleb dyniowy bez drożdży

My Chcemy Jeść
10 10 60 min
Pasta pieczarkowa - fit i zdrowa

Pasta pieczarkowa - fit i zdrowa

My Chcemy Jeść
8 8 30 min
Chlebek bananowy z orzechami włoskimi i nasionami chia

Chlebek bananowy z orzechami włoskimi i nasionami chia

My Chcemy Jeść
8 8 75 min
Omlet z pieczarkami i mozzarellą

Omlet z pieczarkami i mozzarellą

My Chcemy Jeść
10 10 60 min
Sałatka z tofu i pieczarkami

Sałatka z tofu i pieczarkami

My Chcemy Jeść
13 8 0 min
Pasta z pieczonej papryki z czosnkiem i orzechami włoskimi

Pasta z pieczonej papryki z czosnkiem i orzechami włoskimi

My Chcemy Jeść
15 9 30 min
Sałatka z kurkami i suszonymi pomidorami

Sałatka z kurkami i suszonymi pomidorami

My Chcemy Jeść
11 7 0 min
Dżem wiśniowy z płatkami migdałowymi

Dżem wiśniowy z płatkami migdałowymi

My Chcemy Jeść
12 8 60 min
Sałatka ze smażonym tofu i jogurtowym sosem

Sałatka ze smażonym tofu i jogurtowym sosem

My Chcemy Jeść
13 10 20 min
Wegańskie leczo z cukinią

Wegańskie leczo z cukinią

My Chcemy Jeść
14 9 45 min
Pasta do chleba z pieczonym czosnkiem

Pasta do chleba z pieczonym czosnkiem

My Chcemy Jeść
12 9 30 min
Dip z awokado

Dip z awokado

My Chcemy Jeść
18 13 0 min
Gulasz z kurczakiem i pieczarkami

Gulasz z kurczakiem i pieczarkami

My Chcemy Jeść
14 12 70 min
Ciasto ze śliwkami (bez jajek)

Ciasto ze śliwkami (bez jajek)

My Chcemy Jeść
16 11 80 min
Sałatka z rukolą, pieczoną ciecierzycą i pomidorkami koktajlowymi

Sałatka z rukolą, pieczoną ciecierzycą i pomidorkami koktajlowymi

My Chcemy Jeść
17 9 30 min
Gryczotto z kurczakiem, porem i marchewką

Gryczotto z kurczakiem, porem i marchewką

My Chcemy Jeść
14 8 30 min
Sałatka z cykorią, jajkami na parze i orzechami włoskimi

Sałatka z cykorią, jajkami na parze i orzechami włoskimi

My Chcemy Jeść
15 9 0 min
Chlebek bananowy (banana bread)

Chlebek bananowy (banana bread)

My Chcemy Jeść
17 14 80 min
Sałatka z kurczakiem, mozzarellą i makaronem warzywnym

Sałatka z kurczakiem, mozzarellą i makaronem warzywnym

My Chcemy Jeść
14 7 45 min
Ryż na słodko po meksykańsku

Ryż na słodko po meksykańsku

My Chcemy Jeść
17 10 40 min
Chipsy z jabłek

Chipsy z jabłek

My Chcemy Jeść
21 16 30 min
Pasta z awokado z czosnkiem i pomidorkami koktajlowymi

Pasta z awokado z czosnkiem i pomidorkami koktajlowymi

My Chcemy Jeść
20 16 25 min
Sałatka z kurczakiem, serem pleśniowym, jajkami i orzechami ziemnymi

Sałatka z kurczakiem, serem pleśniowym, jajkami i orzechami ziemnymi

My Chcemy Jeść
18 13 45 min
Sałatka ze szpinakiem, jajkami, fetą i sosem ziołowo-czosnkowym

Sałatka ze szpinakiem, jajkami, fetą i sosem ziołowo-czosnkowym

My Chcemy Jeść
18 15 30 min
Fit dżem brzoskwiniowy z ananasem

Fit dżem brzoskwiniowy z ananasem

My Chcemy Jeść
17 15 15 min
Zielony twarożek zdrowia

Zielony twarożek zdrowia

My Chcemy Jeść
18 13 0 min
Batony owsiane z kakaem, makiem i żurawiną

Batony owsiane z kakaem, makiem i żurawiną

My Chcemy Jeść
19 16 60 min
Sałatka z wędzonym kurczakiem, melonem i sosem serowo-szalotkowym

Sałatka z wędzonym kurczakiem, melonem i sosem serowo-szalotkowym

My Chcemy Jeść
18 13 30 min
Świąteczna kawa z kremem makowym i prażonymi płatkami migdałów

Świąteczna kawa z kremem makowym i prażonymi płatkami migdałów

My Chcemy Jeść
18 14 20 min
Aromatyczna dynia hokkaido z pieca

Aromatyczna dynia hokkaido z pieca

My Chcemy Jeść
24 18 40 min
Kremowa zupa z kalafiora z prażonym słonecznikiem

Kremowa zupa z kalafiora z prażonym słonecznikiem

My Chcemy Jeść
19 14 40 min
Kapusta Babci Halinki

Kapusta Babci Halinki

My Chcemy Jeść
20 13 0 min
Pieczona owsianka z brzoskwiniami

Pieczona owsianka z brzoskwiniami

My Chcemy Jeść
21 15 45 min
Sałatka brokułowa

Sałatka brokułowa

My Chcemy Jeść
19 14 30 min
Koktajl owocowy

Koktajl owocowy

My Chcemy Jeść
18 12 10 min
Zapiekane pory z młodymi ziemniakami i kurczakiem

Zapiekane pory z młodymi ziemniakami i kurczakiem

My Chcemy Jeść
19 13 70 min
Sałatka z soczewicą, grillowaną cukinią i ostrym sosem klonowym

Sałatka z soczewicą, grillowaną cukinią i ostrym sosem klonowym

My Chcemy Jeść
20 12 30 min
Zapiekanka ziemniaczana w dwóch smakach – serowo-czosnkowa i pomidorowo-paprykowa

Zapiekanka ziemniaczana w dwóch smakach – serowo-czosnkowa i pomidorowo-paprykowa

My Chcemy Jeść
20 16 50 min
Pieczarki faszerowane serem owczym po rumuńsku

Pieczarki faszerowane serem owczym po rumuńsku

My Chcemy Jeść
25 21 45 min
Domowe lody kokosowo-truskawkowe

Domowe lody kokosowo-truskawkowe

My Chcemy Jeść
34 28 15 min
Biało-czerwone przekąski z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi na rukoli

Biało-czerwone przekąski z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi na rukoli

My Chcemy Jeść
24 17 20 min
Francuska zupa cebulowa

Francuska zupa cebulowa

My Chcemy Jeść
25 19 60 min
Pieczona jaglanka z suszonymi morelami i orzechami laskowymi

Pieczona jaglanka z suszonymi morelami i orzechami laskowymi

My Chcemy Jeść
23 11 45 min
Smażone szparagi z szalotkami, imbirem i orzeszkami ziemnymi

Smażone szparagi z szalotkami, imbirem i orzeszkami ziemnymi

My Chcemy Jeść
22 19 30 min
Czerwona kapusta na ciepło

Czerwona kapusta na ciepło

My Chcemy Jeść
23 20 40 min
Frittata ze szparagami, rukolą i suszonymi pomidorami

Frittata ze szparagami, rukolą i suszonymi pomidorami

My Chcemy Jeść
22 12 45 min
Pieczarki z dymką i szczypiorem z patelni

Pieczarki z dymką i szczypiorem z patelni

My Chcemy Jeść
21 17 45 min
Domowy paprykarz z dorszem

Domowy paprykarz z dorszem

My Chcemy Jeść
20 15 60 min
Sałatka z burakami, suszonymi morelami, prażonymi orzechami i sosem curry

Sałatka z burakami, suszonymi morelami, prażonymi orzechami i sosem curry

My Chcemy Jeść
24 15 60 min
Placek ryżowy z wiśniami i czekoladą

Placek ryżowy z wiśniami i czekoladą

My Chcemy Jeść
24 14 0 min
Pieczony kalafior z serkiem wiejskim

Pieczony kalafior z serkiem wiejskim

My Chcemy Jeść
22 15 45 min
Granola kokosowo-migdałowa

Granola kokosowo-migdałowa

My Chcemy Jeść
19 12 40 min
Hummus z burakami

Hummus z burakami

My Chcemy Jeść
24 15 80 min
Domowe ciasteczka owsiane

Domowe ciasteczka owsiane

My Chcemy Jeść
21 14 40 min
Kremowa zupa z cukinii i kukurydzy z prażonymi pestkami słonecznika

Kremowa zupa z cukinii i kukurydzy z prażonymi pestkami słonecznika

My Chcemy Jeść
21 16 45 min
Zapiekanka z piersią z kurczaka i skorzonerą

Zapiekanka z piersią z kurczaka i skorzonerą

My Chcemy Jeść
23 19 90 min
Wielkanocny pasztet z indyka i kaszy jaglanej z pistacjami

Wielkanocny pasztet z indyka i kaszy jaglanej z pistacjami

My Chcemy Jeść
20 12 120 min
Wielkanocna sałatka z jajkami i ziemniakami

Wielkanocna sałatka z jajkami i ziemniakami

My Chcemy Jeść
21 18 30 min
Sałatka z kurczakiem, cukinią i sosem jogurtowo-ziołowym

Sałatka z kurczakiem, cukinią i sosem jogurtowo-ziołowym

My Chcemy Jeść
19 14 60 min
Pasta z soczewicy i liści rzodkiewki

Pasta z soczewicy i liści rzodkiewki

My Chcemy Jeść
19 18 20 min
Pieczone topinambury

Pieczone topinambury

My Chcemy Jeść
23 19 0 min
Domowa granola

Domowa granola

My Chcemy Jeść
18 16 40 min
Bomby miłości - muffiny dla zakochanych

Bomby miłości - muffiny dla zakochanych

My Chcemy Jeść
21 15 60 min
Pełnoziarniste fusilli z pesto z rukoli

Pełnoziarniste fusilli z pesto z rukoli

My Chcemy Jeść
19 16 30 min
Fiński pannukkaku z dżemem owocowym

Fiński pannukkaku z dżemem owocowym

My Chcemy Jeść
20 16 45 min
Chleb ziołowy

Chleb ziołowy

My Chcemy Jeść
20 14 120 min
Kremowa zupa z pieczarek

Kremowa zupa z pieczarek

My Chcemy Jeść
21 16 45 min
Sałatka z serem korycińskim i gruszkami

Sałatka z serem korycińskim i gruszkami

My Chcemy Jeść
21 14 30 min
Orzechowy bulgur z jabłkiem i truskawkami

Orzechowy bulgur z jabłkiem i truskawkami

My Chcemy Jeść
23 18 45 min
Zielone wegeburgery bez bułki

Zielone wegeburgery bez bułki

My Chcemy Jeść
20 15 70 min
Gryczane pierogi nadziane grzybami i ricottą

Gryczane pierogi nadziane grzybami i ricottą

My Chcemy Jeść
20 16 70 min
Frittata z łososiem i szpinakiem

Frittata z łososiem i szpinakiem

My Chcemy Jeść
22 14 60 min
Pieczone mini pierogi z kapustą i grzybami

Pieczone mini pierogi z kapustą i grzybami

My Chcemy Jeść
19 13 120 min
Kremowa zupa z buraków i czerwonej fasoli

Kremowa zupa z buraków i czerwonej fasoli

My Chcemy Jeść
24 15 60 min
Świąteczny czekoladowiec z kumkwatami

Świąteczny czekoladowiec z kumkwatami

My Chcemy Jeść
24 21 60 min
Tarta makowa

Tarta makowa

My Chcemy Jeść
21 13 60 min
Śledzie dobrze przyprawione

Śledzie dobrze przyprawione

My Chcemy Jeść
22 15 30 min
Chleb piernikowy z orzechami laskowymi

Chleb piernikowy z orzechami laskowymi

My Chcemy Jeść
19 13 120 min
Sałatka hawajska

Sałatka hawajska

My Chcemy Jeść
18 12 35 min
Rozgrzewający krem ziemniaczany

Rozgrzewający krem ziemniaczany

My Chcemy Jeść
18 15 45 min
Jaglaniec - deser z kaszy jaglanej

Jaglaniec - deser z kaszy jaglanej

My Chcemy Jeść
19 13 40 min
Gryczana granola z jagodami goji

Gryczana granola z jagodami goji

My Chcemy Jeść
19 14 40 min
Sałatka z serem pleśniowym i awokado

Sałatka z serem pleśniowym i awokado

My Chcemy Jeść
19 12 30 min
Chleb z niespodzianką

Chleb z niespodzianką

My Chcemy Jeść
24 17 90 min
Kremowa pomidorowa z grzankami

Kremowa pomidorowa z grzankami

My Chcemy Jeść
20 18 50 min
Pasta z ciecierzycy i bakłażana

Pasta z ciecierzycy i bakłażana

My Chcemy Jeść
19 12 30 min
Kremowa zupa z zielonego groszku

Kremowa zupa z zielonego groszku

My Chcemy Jeść
29 23 45 min
Puszyste ciasto z jabłkami

Puszyste ciasto z jabłkami

My Chcemy Jeść
26 18 50 min
Lekka szarlotka

Lekka szarlotka

My Chcemy Jeść
25 15 60 min
Sałatka ze szpinaku i pieczarek

Sałatka ze szpinaku i pieczarek

My Chcemy Jeść
17 12 30 min
Zupa z dyni i soczewicy

Zupa z dyni i soczewicy

My Chcemy Jeść
20 13 50 min
Otrębowe muffiny

Otrębowe muffiny

My Chcemy Jeść
19 14 65 min
Paluch we włoskim stylu

Paluch we włoskim stylu

My Chcemy Jeść
19 16 100 min
Brukselka i spółka z patelni

Brukselka i spółka z patelni

My Chcemy Jeść
26 20 40 min
Gruszkowiec z orzechami włoskimi

Gruszkowiec z orzechami włoskimi

My Chcemy Jeść
23 14 60 min
Szaszłyki na raz

Szaszłyki na raz

My Chcemy Jeść
21 17 45 min
Bananowa jaglanka z granatem

Bananowa jaglanka z granatem

My Chcemy Jeść
19 15 0 min
Dżem dyniowo - pomarańczowy ze skórką

Dżem dyniowo - pomarańczowy ze skórką

My Chcemy Jeść
23 16 0 min
Pesto z liści rzodkiewki

Pesto z liści rzodkiewki

My Chcemy Jeść
30 23 20 min
Kasza bulgur z bakłażanem i cukinią

Kasza bulgur z bakłażanem i cukinią

My Chcemy Jeść
20 13 30 min
Chleb dyniowy

Chleb dyniowy

My Chcemy Jeść
23 15 70 min
Kulki szpinakowe

Kulki szpinakowe

My Chcemy Jeść
22 17 40 min
Tarta brzoskwiniowo - kokosowa

Tarta brzoskwiniowo - kokosowa

My Chcemy Jeść
18 12 30 min
Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana

My Chcemy Jeść
18 10 45 min
Szparagi zapiekane z serem

Szparagi zapiekane z serem

My Chcemy Jeść
17 12 40 min
Domowe batony musli

Domowe batony musli

My Chcemy Jeść
28 18 40 min
Pasta z jarmużu i pieczarek

Pasta z jarmużu i pieczarek

My Chcemy Jeść
17 11 30 min
Dżem śliwkowy z orzechami włoskimi

Dżem śliwkowy z orzechami włoskimi

My Chcemy Jeść
27 23 30 min
Pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki

My Chcemy Jeść
19 13 45 min
Kuskusianka, czyli kuskus na słodko

Kuskusianka, czyli kuskus na słodko

My Chcemy Jeść
26 16 15 min
Biały dip do warzyw

Biały dip do warzyw

My Chcemy Jeść
19 14 15 min
Razowa focaccia z czarnuszką

Razowa focaccia z czarnuszką

My Chcemy Jeść
23 15 90 min
Sałatka z tuńczykiem i jarmużem z sosem sezamowym

Sałatka z tuńczykiem i jarmużem z sosem sezamowym

My Chcemy Jeść
19 11 30 min
Sałatka z kurczakiem i pomarańczą

Sałatka z kurczakiem i pomarańczą

My Chcemy Jeść
23 18 30 min
Pasta do chleba z tuńczykiem i kremowym serkiem

Pasta do chleba z tuńczykiem i kremowym serkiem

My Chcemy Jeść
17 11 30 min
Gryczane muffiny z jabłkami i cynamonem

Gryczane muffiny z jabłkami i cynamonem

My Chcemy Jeść
18 14 90 min
Deser malinowy

Deser malinowy

My Chcemy Jeść
22 17 45 min
Sałatka z kurczakiem i brązową ciecierzycą

Sałatka z kurczakiem i brązową ciecierzycą

My Chcemy Jeść
15 12 40 min
Dip szpinakowy

Dip szpinakowy

My Chcemy Jeść
21 16 15 min
Graham dobrze przyprawiony

Graham dobrze przyprawiony

My Chcemy Jeść
19 15 0 min
Lody bananowo - czekoladowe

Lody bananowo - czekoladowe

My Chcemy Jeść
19 16 90 min
Kasza jęczmienna z boczniakami

Kasza jęczmienna z boczniakami

My Chcemy Jeść
23 14 40 min
Faszerowana papryka

Faszerowana papryka

My Chcemy Jeść
19 15 60 min
Pieczona owsianka śliwkowo - kokosowa

Pieczona owsianka śliwkowo - kokosowa

My Chcemy Jeść
25 20 45 min
Placek jaglany z borówkami

Placek jaglany z borówkami

My Chcemy Jeść
19 11 70 min
Kasza kuskus z warzywami

Kasza kuskus z warzywami

My Chcemy Jeść
22 15 30 min
Frittata z jarmużem i pomidorami

Frittata z jarmużem i pomidorami

My Chcemy Jeść
21 12 60 min

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Czytaj:
Zgłaszanie przepisu

Wszystkie przepisy wprowadzone przez Użytkowników serwisu muszą zostać zatwierdzone przez Administratora, dopiero wtedy będą widoczne w zakładce Przepisy.

Jeżeli dodałeś przepis i nie widzisz go na liście swoich wpisów - prosimy o chwilę cierpliwości, przepis pojawi się w serwisie po zaakceptowaniu treści przez Administratora.

Szczegółowe informacje znajdziesz w Regulaminie serwisu.

Ranking:
TOP 10

  • 371190 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72853 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet