Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
Jesteś tu:Strona głównaUżytkownicyewaeu.Polubione
Zobacz:
Profil
Zobacz:
Przepisy
Zobacz:
Komentarze
Przeglądasz:
Polubione
Batoniki śniadaniowe

Batoniki śniadaniowe

Kinga Bajcar
24 14 120 min
Cytrynowe ciasteczka

Cytrynowe ciasteczka

Renixx
29 29 120 min
Pierogi z suszonymi owocami

Pierogi z suszonymi owocami

Renixx
26 26 60 min
Ciasto z serem i musem truskawkowym

Ciasto z serem i musem truskawkowym

Renixx
27 37 180 min
Dżem dyniowo-pomarańczowy

Dżem dyniowo-pomarańczowy

Renixx
23 22 180 min
Czekoladowy budyń jaglany

Czekoladowy budyń jaglany

dishdogz
17 13 15 min
Babeczki Kraina lodu

Babeczki Kraina lodu

paulina2157
23 28 30 min
Ciasto z jabłkami

Ciasto z jabłkami

paulina2157
27 35 70 min
Zielone pierogi z fasolką adzuki

Zielone pierogi z fasolką adzuki

FAMILY
27 26 45 min
Racuchy ?

Racuchy ?

FAMILY
23 21 20 min
Ciasto aroniowe z karobem

Ciasto aroniowe z karobem

FAMILY
26 15 35 min
Wilgotne ciasto szpinakowo-kokosowe

Wilgotne ciasto szpinakowo-kokosowe

FAMILY
28 27 35 min
MIKSTURA Z ŻURAWINY, CZOSNKU I MIODU NA WZMOCNIENIE ORGANIZMU

MIKSTURA Z ŻURAWINY, CZOSNKU I MIODU NA WZMOCNIENIE ORGANIZMU

Magster
24 23 30 min
Expresowe powidła śliwkowe z kakao na śniadanie

Expresowe powidła śliwkowe z kakao na śniadanie

FAMILY
23 19 25 min
Ziemniaczano-porowa zupa-krem

Ziemniaczano-porowa zupa-krem

FAMILY
25 16 30 min
Mus z awokado i gruszki

Mus z awokado i gruszki

FAMILY
27 22 20 min
Pasta i sałatka z makreli

Pasta i sałatka z makreli

FAMILY
22 21 20 min
Sałatka z pomidorów i awokado

Sałatka z pomidorów i awokado

PrzepisyMargaretki
59 47 15 min
Syrop cynamonowy do kawy i herbaty

Syrop cynamonowy do kawy i herbaty

Na widelcu
21 15 15 min
Schabowy w panierce z płatków jaglanych

Schabowy w panierce z płatków jaglanych

Tylko z Natury
24 11 20 min
makaron z cukinii z serem feta i dymką

makaron z cukinii z serem feta i dymką

_Róża_
23 15 15 min
budyń owsiany

budyń owsiany

_Róża_
22 13 20 min
omlet kalafiorowy

omlet kalafiorowy

_Róża_
27 17 15 min
kolorowa sałtka

kolorowa sałtka

_Róża_
24 15 10 min
Pieczone frytki

Pieczone frytki

opuncja123
23 12 35 min
Pożywny koktajl malinowy

Pożywny koktajl malinowy

opuncja123
21 15 5 min
Babeczki owsiane z malinami

Babeczki owsiane z malinami

opuncja123
23 17 40 min
OMLET Z WARZYWAMI I SZYNKĄ

OMLET Z WARZYWAMI I SZYNKĄ

Magster
22 16 0 min
NALEŚNIKI SEROWO-ZIOŁOWE

NALEŚNIKI SEROWO-ZIOŁOWE

Magster
20 14 0 min
BISCUITS Z RODZYNKAMI

BISCUITS Z RODZYNKAMI

Magster
21 15 0 min
Hummus z jablkiem

Hummus z jablkiem

opuncja123
27 16 15 min
Sałatka a'la grecka

Sałatka a'la grecka

opuncja123
18 11 10 min
Kolorowa sałatka

Kolorowa sałatka

opuncja123
18 13 15 min
MAKARON Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I MIGDAŁAMI W SOSIE CYTRYNOWYM

MAKARON Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I MIGDAŁAMI W SOSIE CYTRYNOWYM

Magster
23 15 0 min
TARTA Z DYNIĄ

TARTA Z DYNIĄ

Magster
22 16 0 min
Buraczki w syropie klonowym z mini mozzarellą

Buraczki w syropie klonowym z mini mozzarellą

FAMILY
29 23 15 min
SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY Z MANDARYNKAMI, ORZECHAMI I ŻURAWINĄ

SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY Z MANDARYNKAMI, ORZECHAMI I ŻURAWINĄ

Magster
23 14 0 min
Ryba w migdałowym sosie cytrynowym

Ryba w migdałowym sosie cytrynowym

Magster
22 14 30 min
Cukinia faszerowana indykiem i warzywami

Cukinia faszerowana indykiem i warzywami

bogusia 82
15 9 60 min
CYTRYNOWE CIASTO Z MAKIEM

CYTRYNOWE CIASTO Z MAKIEM

Magster
22 18 0 min
KNEDLE Z SEREM FETA

KNEDLE Z SEREM FETA

Magster
21 17 0 min
Naleśniki z twarogiem i imbirem i żurawiną

Naleśniki z twarogiem i imbirem i żurawiną

FAMILY
20 18 25 min
Pieczona ciecierzyca po indyjsku

Pieczona ciecierzyca po indyjsku

FAMILY
26 22 30 min
Ciecierzycowe pralinki w różnych smakach

Ciecierzycowe pralinki w różnych smakach

foodmania
27 13 20 min
Dyniowe placki z lekką sałatką

Dyniowe placki z lekką sałatką

foodmania
19 7 40 min
Aromatyczny mus jabłkowy

Aromatyczny mus jabłkowy

foodmania
21 10 120 min
CZEKOLADOWE CIASTO Z GRUSZKAMI

CZEKOLADOWE CIASTO Z GRUSZKAMI

Magster
19 18 0 min
Ciasteczka

Ciasteczka

FAMILY
23 18 30 min
Łazanki z mięsem mielonym

Łazanki z mięsem mielonym

Tylko z Natury
19 15 0 min
Sos grzybowy

Sos grzybowy

Tylko z Natury
21 12 25 min
LASAGNE DYNIOWO-SZPINAKOWE

LASAGNE DYNIOWO-SZPINAKOWE

Magster
22 22 0 min
ORANGE CURD

ORANGE CURD

Magster
18 16 0 min
FRITATTA BROKUŁOWO - POROWA

FRITATTA BROKUŁOWO - POROWA

Magster
18 15 0 min
SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY

SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY

Magster
19 17 0 min
BABKA SZPINAKOWO - SEROWA

BABKA SZPINAKOWO - SEROWA

Magster
19 19 0 min
ZIELONA SAŁATA Z GRANATEM I SEREM FETA

ZIELONA SAŁATA Z GRANATEM I SEREM FETA

Magster
19 14 0 min
POTRAWKA WIEPROWA ZE SŁODKIMI ZIEMNIACZKAMI ANANASEM

POTRAWKA WIEPROWA ZE SŁODKIMI ZIEMNIACZKAMI ANANASEM

Magster
20 15 0 min
Chleb z ziarnami i mąką kasztanową

Chleb z ziarnami i mąką kasztanową

Barbara Strużyna
25 17 95 min
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM, WARZYWAMI I SEREM MOZARELLA

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM, WARZYWAMI I SEREM MOZARELLA

Magster
19 18 60 min
Ryba zapiekana pod jarzynkową kołderką

Ryba zapiekana pod jarzynkową kołderką

Magster
21 16 60 min
KNEDLE ZE ŚLIWKAMI

KNEDLE ZE ŚLIWKAMI

Magster
19 15 90 min
TARTA BAKALIOWA

TARTA BAKALIOWA

Magster
24 20 0 min
JESIENNY GULASZ WIEPRZOWY Z DYNIĄ I pOMIDORAMI

JESIENNY GULASZ WIEPRZOWY Z DYNIĄ I pOMIDORAMI

Magster
20 16 0 min
Muffiny rafaello (bez pieczenia)

Muffiny rafaello (bez pieczenia)

healthy-dreams
30 15 50 min
Chlebek bananowy

Chlebek bananowy

foodmania
21 9 60 min
Sałatka z marynowanym selerem i szynką

Sałatka z marynowanym selerem i szynką

Barbara Strużyna
22 15 20 min
Ciasto imbirowe

Ciasto imbirowe

FAMILY
28 33 40 min
Chleb samo ziarno

Chleb samo ziarno

paulina2157
66 56 55 min
Czekoladowy torcik truflowy z awokado i orzechów

Czekoladowy torcik truflowy z awokado i orzechów

Magda Gaudyn
80 55 35 min
Sałatka z gruszką, szynką, cukinią i jagodami goji

Sałatka z gruszką, szynką, cukinią i jagodami goji

FAMILY
23 19 20 min
Orkiszanka z różnościami

Orkiszanka z różnościami

foodmania
22 8 15 min
Filet z makreli na słodkich duszonych buraczkach

Filet z makreli na słodkich duszonych buraczkach

FAMILY
25 18 30 min
Szarlotka

Szarlotka

FAMILY
24 21 35 min
Multiwitaminowa jaglanka z bakaliami w orientalnym stylu

Multiwitaminowa jaglanka z bakaliami w orientalnym stylu

Katarzyna Kachel
27 17 20 min
Makaron z cukinii z domowym pesto

Makaron z cukinii z domowym pesto

FAMILY
27 20 25 min

Nie znaleziono aktualności
które zostały polubione
przez użytkownika.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Ranking:
TOP 10

  • 371290 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72853 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet