Chleb z ziarnami i mąką kasztanową
Barbara StrużynaRodzaj posiłku: pieczywo
Kuchnia (region): polska
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie,
Zawiera: miody, orzechy wszystkie
Składniki:
len złoty - 1/2 szklanki
chia - 2 łyżki
mąka kasztanowa - 1 szklanka
mąka ryżowa pełnoziarnista - 1/2 szklanki
migdały cięte - 1/2 szklanki
olej kokosowy - 2 - 3 łyżki
sól himalajska różowa - 2 łyżeczki
syrop z agawy lub miód - 1 łyżka
woda ciepła - 2 szklanki
Dodatkowe informacje:
Do czasu pieczenia musimy doliczyć jeszcze czas moczenia się ziaren z mąką ok 6 - 12 godz. Do chleba możemy dodać składniki takie, które nawet zalegają nam w domu (resztki orzechów, suszonych owoców). Dodajemy trochę maki kasztanowej lub ryżowej lub jakiejś innej najlepiej bezglutenowej, która będzie łącznikiem ziaren. Czekamy, pieczemy i gotowe.Sposób przygotowania:
Wlewamy wymieszaną wodę do suchych składników i mieszamy wszystko dokładnie. Odstawiamy miskę przykrytą ściereczką na 12 godz.
Przekładamy naszą masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jedną łyżką oleju kokosowego i pieczemy ok 80 - 90 min. Gdyby skórka chciała się nam za mocno zrumienić, to po 60 minutach pieczenia, możemy chlebek przykryć papierem do pieczenia.
Smacznego
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.