
Naleśniki z twarogiem i imbirem i żurawiną

Rodzaj posiłku: desery, śniadanie
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, kakao, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
młody jęczmień sproszkowany - płaska - 1 i 1/2 łyżeczki
kakao - płaskie - 2 łyżeczki
jajko - 1 szt.
mleko - 330 ml
cukier - 2 łyżeczki
imbir kandyzowany - 5 kawałków
żurawina suszona - 2 łyżki
wiórki kokosowe - 17 g
mleko kokosowe - 50 ml
cukier waniliowy - płaskie - 2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
W małym rondelku gotujemy mleko z cukrem, dodajemy kokos i na małym ogniu redukujemy płyn ok. 5 minut. Do gorącej masy dodajemy posiekany imbir. Ostudzony kokos dodajemy do twarogu i żurawiny.
Jajko roztrzepujemy z 200 ml mleka i cukrem, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy. Następnie dolewamy resztę mleka. Połowę ciasta przelewamy do drugiego pojemnika. Jedną część łączymy z kakao, drugą z jęczmieniem, dokładnie mieszamy.
Gotowe naleśniki przekładamy masą twarogowo-imbirową.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.