Ciasto z serem i musem truskawkowym
RenixxRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, kakao, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
jajka - 4 szt.
mąka tortowa - 10 dag
mak mielony - 5 dag
cukier - 12 dag
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
aromat migdałowy - 1/2 łyżeczki
soli szczypta
Ciasto kakaowe:
masło - 25 dag
cukier - 25 dag
cukier - 25 dag
cukier z wanilią - 1 łyżka
kakao ciemne - 3 łyżki
woda - 4 łyżki
mąka tortowa - 25 dag
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
jajka - 4 szt.
Masa serowa:
ser twarogowy - 60 dag
budyń śmietankowy - 1 opakowanie
jajka - 5 szt.
olej - 1/4 szklanki
mleko - 1/2 szklanki
cukier z wanilią - 1 łyżka
Masa budyniowa:
żółtka - 2 szt.
mleko - 2 szklanki
mąka pszenna - 2 łyżki
budyń waniliowy - 1 opakowanie
cukier z wanilią - 1 łyżka
cukier puder - 2 łyżki
masło - 20 dag
sok z cytryny do smaku
Mus truskawkowy:
truskawki - 80 dag
galaretka truskawkowa - 3 opakowania
woda - 2 szklanki
cukier do smaku
Pozostałe składniki:
czekolada gorzka - 10 dag
śmietana - 1 łyżka
sok z cytryny lub spirytus do smaku
Poncz:
woda - 1/2 szklanki
sok z cytryny - 1 łyżka
cukier z wanilią - 1 łyżeczka
Dodatkowe informacje:
Ciasto z wkładką serową i musem owocowym wymaga dość dużo pracy i czasu lecz warto go przygotować. Polecam.Sposób przygotowania:
Mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać, wymieszać z makiem, delikatnie mieszając połączyć z masą jajeczną. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 27/38 cm i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 10-12 minut.
Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy o takiej samej wielkości jak biszkopt z makiem. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 35-40 minut.
Masę serową wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki takiej jak poprzednie ciasta, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 30 minut.
Drugą szklankę mleka zagotować, wlać mleko z mąką i ugotować budyń, ostudzić. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo zimny budyń. Doprawić do smaku sokiem z cytryny
Polewa: Do odłożonej polewy dodać połamane 2/3 czekolady i śmietanę, podgrzać w kąpieli wodnej. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny lub spirytusem.
Przekładanie ciasta: Ciasto kakaowe posmarować połową masy, włożyć wkładkę serową, wyłożyć pozostałą masę, wyrównać, wylać tężejący mus i przykryć biszkoptem makowym. Po wierzchu polać przygotowaną polewą i posypać startą na tarce pozostałą czekoladą.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.