Ciasto aroniowe z karobem
FAMILYRodzaj posiłku: ciasta, desery, śniadanie
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, kakao, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
cukier - 165 g
jajka - 4 śerdnie szt.
cukier trzcinowy z wanilią - 1 łyżeczka
proszek do pieczenia - 11 g
aronia sproszkowana - 15 g
masło lub margaryna - 170 g
Polewa i posypka: czekolada mleczna - 100 g
mleko - 2-3 łyżki
orzechy włoskie -
Sposób przygotowania:
Masło lub margarynę rozpuszczamy i ciepłe po łyżce wlewamy do masy , cały czas ubijając.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia , cukrem trzcinowym z wanilią i sproszkowaną aronią. Wszystko partiami dodajemy do masy jajecznej.
Do oddzielnej miseczki odkładamy kilka łyżek ciasta i mieszamy z karobem.
Formę 20 lub 22 cm smarujemy margaryną i posypujemy mąką kukurydzianą lub kaszą manną.
Ciasto z aronią wykładamy do formy, następnie łyżką punktowo kładziemy ciasto z karobem.
Całość wstawiamy do piekarnika 170-180 C i pieczemy ok. 30 minut.
Ciasto po upieczeniu bez polewy też wygląda interesująco.
Ja jednak polałam czekoladową polewą i posypałam zmielonymi orzechami włoskimi.
Polewa. 80 g czekolady rozpuszczamy z mlekiem, zdejmujemy z ognia, wsypujemy 20 g posiekanej czekolady i mieszamy do rozpuszczenia.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.