
Ciasto imbirowe

Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, kakao, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka kukurydziana - 50 g
mleko 2% - 150 ml
kefir - 40 ml
drożdże - 50 g
cukier - 65 g
imbir mielony - 1/2 łyżeczki
olej rzepakowy - 60 ml
żółtka jaja - 2 sztuki szt.
białko do smarowania
śliwki węgierki - 280 g
kakao - 2 łyżeczki
gożdziki zmielone szczypta
cynamon - 1/2 łyżeczki
cukier do smaku
Sposób przygotowania:
Do mąki pszennej wsypujemy mąkę kukurydzianą, imbir, dodajemy wyrośnięty rozczyn, ubite żółtka, letnie mleko, kefir i olej. Zagniatamy ciasto , przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy i przekładamy do wysmarowanej margaryną foremki ( 20 cm ). Ja wałkowałam dwa cieńsze placki i między nimi posypałam cienką warstwę kakao. Z ostatniego kawałka ciasta wycinamy długie paski, lub jeden długi i wykładamy boki foremki dobrze dociskając ciasto. Boki ciasta powinny być dłuższe od boków foremki o ok. 3 cm.
Śliwki pozbawiamy pestek , posypujemy kakao, cukrem oraz zmielonymi goździkami i cynamonem, mieszamy , odstawiamy.
Brzegi wystającego ciasta lekko przygniatamy i wycinamy wzorki.
Ciasta mi trochę zostało, akurat na cudowną bułeczkę. Gdy ciasta trochę podrosną smarujemy je białkiem rozmąconym z odrobiną cukru.
Ciasto pieczemy ok. 20-25 minut w 180 C.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.