Racuchy ?
FAMILYRodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, drożdże, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
drożdże - 20 g
cukier - 1 łyżeczka
cukier waniliowy - 1 łyżeczka
żółtko jaja - 1 szt.
mleko - 200 ml
cukier puder - trochę
syrop klonowy - trochę
Sposób przygotowania:
Do reszty podgrzanego mleka wsypujemy rodzynki.
Żółtko ucieramy z cukrem waniliowym i razem z podrośniętym rozczynem dodajemy do mąki. Wszystko mieszamy stopniowo dolewając mleko ( bez rodzynek). Po dokładnym wymieszaniu dosypujemy rodzynki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Rozgrzaną patelnię lekko smarujemy olejem. Boki metalowych obręczy do wycinania pączków smarujemy olejem, kładziemy na patelni i wypełniamy ciastem do ok. 1/2 wysokości. Smażymy na małym ogniu.
Gdy spód będzie rumiany całość przewracamy na drugą stronę, po chwili podważając nożem zdejmujemy obręcze.
Racuchy posypujemy cukrem pudrem, można też polać syropem klonowym.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.