Fit Wigilia - spróbuj a nie pożałujesz
Magdalena Nagler - foodmaniaKażdy z nas wie, jak wyjątkowym czasem są święta Bożego Narodzenia. Potrafimy cały rok zdrowo się odżywiać i dbać o kondycję fizyczną. Jednak gdy zaczynamy odczuwać wspaniałą, ciepłą atmosferę świąt wszystko się zmienia. Sięgamy bezkarnie po ciasta, mięsa, wyroby mączne… jednak czy to ma sens? Oczywiście nie zaszkodzi nam jeden kawałek ciasta, czy porcja pszennych pierogów z mięsem lub grzybami. Ale biorąc pod uwagę, że magii świąt oddajemy się w zasadzie już od początku grudnia poprzez kuszące świąteczne reklamy i przepełnione świątecznymi słodyczami półki sklepowe, to bez wahania można stwierdzić, że nie wyjdzie nam to na zdrowie!
Świętowaniu zawsze towarzyszy bogato zastawiony stół, jest to nieodzowny element świąt. Zatem wprowadźmy kilka modyfikacji i zdrowszych zamienników tradycyjnych produktów, czy potraw, aby święta były nie tylko przyjemne dla duszy, ale i dla ciała!
MARGARYNA w składzie: emulgatory, stabilizatory, barwniki, aromaty, konserwanty wpływ na zdrowie: tłuszcze trans oraz inne składniki, które zawiera mogą powodować za choroby układu sercowo- naczyniowego; podwyższa poziom złego cholesterolu; sprzyja wzrostowi masy ciała |
VS. |
OLEJ KOKOSOWY w składzie: kwas laurynowy, mirystynowy, palimitynowy, kaprylowy, oleinowy, linolowy wpływ na zdrowie: podnosi odporność; polepsza wygląd skóry; włosów i paznokci; poprawia spalanie tłuszczu w organizmie; zmniejsza ryzyko chorób serce/utrzymuje odpowiedni stan dobrego cholesterolu |
MĄKA PSZENNA TORTOWA (TYP 450) w składzie: wysoko przetworzone i oczyszczone ziarna pszenicy wpływ na zdrowie: posiada wysoki indeks glikemiczny, co powoduje szybkie skoki cukru; utrudnia trawienie, ponieważ jest uboga w błonnik |
VS. |
MĄKA ORKISZOWA (TYP 700 do 2000) w składzie: ziarno orkiszu wpływ na zdrowie: ma właściwości krwiotwórcze, budujące; poprawia nastrój; obniża poziom cholesterolu we krwi; wzmacnia układ odpornościowy |
CUKIER BIAŁY w składzie: produkowany z buraka cukrowego wpływ na zdrowie: podrażnia śluzówkę żołądka; zaburza procesy trawienia; zakwasza organizm; sprzyja otyłości; uzależnia; powoduje nadpobudliwość |
VS. |
KSYLITOL w składzie: uzyskiwany z kory brzozy wpływ na zdrowie: nie powoduje skoku cukru we krwi; zapobiega próchnicy zębów; działa bakteriobójczo |
ŚMIETANA 18% LUB 36% w składzie: śmietanka, żywe kultury bakterii mlekowych, często zagęszczacze, stabilizatory, emulgatory wpływ na zdrowie: wysokokaloryczna; bogata w tłuszcze zwierzęce, które podwyższają poziom złego cholesterolu; może powodować wzdęcia |
VS. |
ŚMIETANKA KOKOSOWA w składzie: płyn ze zmielonego miąższu kokosa
wpływ na zdrowie: ma właściwości antybakteryjne, antygrzybiczne i antywirusowe; wzmacnia system odpornościowy; posiada wiele witamin, nie podwyższa cholesterolu |
BUŁKA TARTA w składzie: mąka pszenna, drożdże, sól, oleje roślinne, emulgatory, stabilizatory wpływ na zdrowie: wysokokaloryczna; uboga w składniki odżywcze; przy smażeniu pochłania tłuszcz, co powoduje, że potrawa staje się niezdrowa i kaloryczna |
VS. |
MIESZANKA ZMIELONY NASION I PŁATKÓW WIELOZBOŻOWYCH w składzie: pełnoziarniste płatki z różnych zbóż, nasiona słonecznika, pestki dyni, sezam, orzechy wpływ na zdrowie: poprawiają pracę układu pokarmowego; dostarczają wiele składników mineralnych i witamin; korzystnie wpływają na wygląd paznokci, włosów, skóry |
KOSTKI ROSOŁOWE/KUPNE BULIONY w składzie: wzmacniacze smaku (glutaminian sodu), utwardzone tłuszcze roślinne, barwniki, sztuczne ekstrakty wpływ na zdrowie: wzmagają apetyt; powodują dolegliwości żołądkowe; przyczyniają się do otyłości; zaburzeń hormonalnych; podniesionego ciśnienia krwi |
VS. |
ŚWIEŻE I SUSZONE ZIOŁA w składzie: zioła
wpływ na zdrowie: oddziałują leczniczo na większość układów w organizmie człowieka; działają rozkurczowo, przeciwzapalnie, regenerująco, łagodząco |
Warto również zadbać o to by wspomóc trawienie podczas tych pysznych, ale jednocześnie ciężkich dla układu pokarmowego dni. Dzięki kilku łatwym trikom odciążymy układ trawienny i pomożemy mu spalić zjedzone kalorie:
• Ruch, gimnastyka- spacer, czy wykonanie kilku lekkich ćwiczeń uruchomi procesy trawienne, pomoże również perystaltyce jelit oraz zapobiegnie zastojom pokarmów.
• Kompot z suszu/herbatki ziołowe- popijanie niedosładzanego kompotu na bazie suszonych owoców, czy herbatek ziołowych na pewno wspomoże pracę całego układu pokarmowego, zlikwiduje uczucie wzdęcia, czy zgagi.
• Woda mineralna niegazowana z cytryną, napar z kopru włoskiego lub kolendrą- powinna znaleźć się na każdym stole koło świątecznych potraw. Często uczucie głodu jest mylone z pragnieniem picia, warto na pół godziny przed posiłkiem wypić szklankę wody, aby wyciszyć nadmierne uczucie głodu.
• Małe, a częste posiłki- lepiej zjeść kilka mniejszych posiłków, niż jeden duży, ponieważ tym samym odciążymy nasz układ pokarmowy od dużych dawek jedzenia, z którymi będzie musiał się uporać.
• Jedz wolno, przeżuwaj dokładnie każdy kęs- trzeba pamiętać o tym, aby jeść dosyć wolno, ponieważ uczucie sytości pojawia się dopiero po około 20 minutach po posiłku, co oznacza, że szybkie jedzenie sprzyja spożywaniu zbyt dużych ilości, które tak naprawdę nie są nam potrzebne. Natomiast dokładne przeżuwanie każdego kęsa ułatwi naszemu organizmowi jego strawienie (wstępny etap trawienia następuje w momencie gdy włożymy pokarm do ust)!
Poniżej przedstawiamy kilka przykładowych potraw świątecznych:
Dochowując tradycji i przyrządzając kolację bez potraw mięsnych, czynimy ją lżejszą i zdrowszą.
Jednym z najbardziej pożądanych dań na tą okoliczność jest barszcz czerwony na zakwasie. Zakwaszone wcześniej buraki wykorzystane do przyrządzenia potrawy wigilijnej, to wspaniała porcja witamin. Wspomaga trawienie i odkwasza organizm. Wprost idealna na rozpoczęcie biesiadowania (niektórzy poszczą w ten dzień do samej wieczerzy). Kwaszenie buraków wymaga jednak czasu i musimy tą czynność rozpocząć co najmniej 5 dni przed Wigilią. Prosty w wykonaniu zakwas, oto jego proporcje:
Zakwas na barszcz czerwony
Składniki:
1,5 litrowy słoik,
buraki ok 2 kg,
woda przegotowana ostudzona,
1/2 łyżeczki soli na 1/2 litra wody,
liść laurowy 2-3 sztuki,
ziele angielskie 3-4 sztuki
czosnek 1 lub 2 mniejsze ząbki
2 łyżki wody z kiszonych ogórków.
Przygotowanie
Słoik dokładnie myjemy i wyparzamy. Buraki szorujemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę lub plasterki. Wkładamy je do słoika bardzo ciasno. Dokładamy czosnek i przyprawy, wlewamy wodę z ogórków i wodę z solą tak aby dokładnie zalać wszystkie składniki. Słoik przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 4-5 dniach mamy gotowy zakwas. Gdyby w słoiku zbierała się piana należy ją zebrać i wyrzucić czystą łyżką. Gdy zakwas jest już gotowy przecedzamy go przez gazę do słoika, zamykamy i przechowujemy w lodówce. Możemy go pić bezpośrednio ale i wykorzystać do przyrządzenia barszczu. Wystarczy go wtedy podgrzać (nie gotować) doprawić do smaku pieprzem, solą lub majerankiem. Dołożyć uszka i danie wigilijne gotowe.
Podobny przepis na zakwas domowy znajdziesz poniżej
Gdy nie mamy zakwasu, możemy wykorzystać gotowy lub sok z buraków:
Warto również zrobić KUTIĘ, danie pochodzące z kresów wschodnich. W wersji bezglutenowej też pyszna:
lub z wykorzystaniem kaszy jaglanej
RYBY, to kolejna propozycja na wigilijny stół.
Myślę, że warto skorzystać z kuchni innych narodów
Fińska zupa z łososia - lohikeitto lub
Amur bio z patelni
Łosoś z dzikim ryżem
Łosoś wędzony w woku
Biała ryba w sezamie
Dorsz pieczony w warzywach z suszonymi pomidorami i ryżem
TRADYCYJNE DANIA w nowej odsłonie:
Gryczane pierogi nadziane grzybami i ricottą
Pieczone pierożki z soczewicą
Pierogi razowe z ryżem jaśminowym Bio i grzybami Shiitake Bio
Bigos warzywny
Wegański bigos
Bezglutenowe krokiety w sezamie
Krokiety z boczniakami i suszonymi pomidorami lub
Pierogi bezglutenowe z kapustą i grzybami
PRZEKĄSKI nie tylko pyszne ale również zdrowe:
Śledź z selerem naciowym i czerwonym pieprzem w oleju arganowym lub bardzo prosty
Śledź po wielkopolsku, niewiele kłopotu sprawi
Sałatka śledziowa dla leniwych,
Najważniejszym napojem takiej wieczerzy jest oczywiście kompot z suszonych owoców. Jest nie tylko niezwykle smaczny i nadaje świętom niepowtarzalny klimat ale jest również niezwykle zdrowy.
CIASTA I DESERY, to już największa pieszczota dla naszego podniebienia
Korzystajmy też z niedocenianego przez cały rok maku, skarbnicy witamin A, D, E, B i tłuszczów omega 3
Ciasto migdałowo-makowe oprócz tego proponujemy:
Makowiec i sernik w jednym
Makowiec na owsianym spodzie
Jaglany makowiec z jagodami goji i kruszonym ziarnem kakao
Oprócz pysznych potraw na naszych stołach goszczą również przeróżne alkohole, które w zbyt dużych ilościach negatywnie wpływają na nasze samopoczucie. Oczywiście lampka czerwonego wina, czy kieliszek wódki z pieprzem mogą wspomóc trawienie, czy uruchomić zastoje pokarmowe. Jednak należy pamiętać, że nadużywanie alkoholu w połączeniu z ciężkim jedzeniem może skutkować spustoszeniem naszego układu pokarmowego. Dlatego po świętach warto zastosować kilkudniowy detoks, aby oczyścić organizm z toksyn.
Mimo wszystko czasem wystarczy kilka drobnych zmian, aby zrewolucjonizować świąteczny stół. Przy tym warto zaznaczyć, że zmiany te nie oznaczają utarty smaku, a wręcz przeciwnie mogą je wzbogacić o nowy charakter. Warto zaryzykować i przekonać rodzinę do spróbowania potraw wigilijnych w nowym, zdrowszym wydaniu!
Nie pożałujecie!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.