Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko StylFit Wigilia - spróbuj a nie pożałujesz
Fit Wigilia - spróbuj a nie pożałujesz
10 / 11 / 2016

Fit Wigilia - spróbuj a nie pożałujesz

Magdalena Nagler - foodmania

Każdy z nas wie, jak wyjątkowym czasem są święta Bożego Narodzenia. Potrafimy cały rok zdrowo się odżywiać i dbać o kondycję fizyczną. Jednak gdy zaczynamy odczuwać wspaniałą, ciepłą atmosferę świąt wszystko się zmienia. Sięgamy bezkarnie po ciasta, mięsa, wyroby mączne… jednak czy to ma sens? Oczywiście nie zaszkodzi nam jeden kawałek ciasta, czy porcja pszennych pierogów z mięsem lub grzybami. Ale biorąc pod uwagę, że magii świąt oddajemy się w zasadzie już od początku grudnia poprzez kuszące świąteczne reklamy i przepełnione świątecznymi słodyczami półki sklepowe, to bez wahania można stwierdzić, że nie wyjdzie nam to na zdrowie!

Świętowaniu zawsze towarzyszy bogato zastawiony stół, jest to nieodzowny element świąt. Zatem wprowadźmy kilka modyfikacji i zdrowszych zamienników tradycyjnych produktów, czy potraw, aby święta były nie tylko przyjemne dla duszy, ale i dla ciała!

 

MARGARYNA

w składzie: emulgatory, stabilizatory, barwniki, aromaty, konserwanty 

wpływ na zdrowie: tłuszcze trans oraz inne składniki, które zawiera mogą powodować za choroby układu sercowo- naczyniowego; podwyższa poziom złego cholesterolu; sprzyja wzrostowi masy ciała 

 

 

 

 

 

VS.

 

OLEJ KOKOSOWY

w składzie: kwas laurynowy, mirystynowy, palimitynowy, kaprylowy, oleinowy, linolowy 

wpływ na zdrowie: podnosi odporność; polepsza wygląd skóry; włosów i paznokci; poprawia spalanie tłuszczu w organizmie; zmniejsza ryzyko chorób serce/utrzymuje odpowiedni stan dobrego cholesterolu 

 

MĄKA PSZENNA TORTOWA (TYP 450)

w składzie: wysoko przetworzone i oczyszczone ziarna pszenicy 

wpływ na zdrowie: posiada wysoki indeks glikemiczny, co powoduje szybkie skoki cukru; utrudnia trawienie, ponieważ jest uboga w błonnik 

 

 

 

 

VS.

 

MĄKA ORKISZOWA (TYP 700 do 2000)

w składzie:  ziarno orkiszu

wpływ na zdrowie: ma właściwości krwiotwórcze, budujące; poprawia nastrój; obniża poziom cholesterolu we krwi; wzmacnia układ odpornościowy

 

CUKIER BIAŁY

w składzie: produkowany z buraka cukrowego 

wpływ na zdrowie: podrażnia śluzówkę żołądka; zaburza procesy trawienia; zakwasza organizm; sprzyja otyłości; uzależnia; powoduje nadpobudliwość 

 

 

 

 

VS.

 

KSYLITOL

w składzie: uzyskiwany z kory brzozy 

wpływ na zdrowie: nie powoduje skoku cukru we krwi; zapobiega próchnicy zębów; działa bakteriobójczo

 

ŚMIETANA 18% LUB 36%

w składzie: śmietanka, żywe kultury bakterii mlekowych, często zagęszczacze, stabilizatory, emulgatory 

wpływ na zdrowie: wysokokaloryczna; bogata w tłuszcze zwierzęce, które podwyższają poziom złego cholesterolu; może powodować wzdęcia 

 

 

 

VS.

 

ŚMIETANKA KOKOSOWA

w składzie: płyn ze zmielonego miąższu kokosa

 

wpływ na zdrowie: ma właściwości antybakteryjne, antygrzybiczne i antywirusowe; wzmacnia system odpornościowy; posiada wiele witamin, nie podwyższa cholesterolu


BUŁKA TARTA


w składzie: mąka pszenna, drożdże, sól, oleje roślinne, emulgatory, stabilizatory

wpływ na zdrowie: wysokokaloryczna; uboga w składniki odżywcze; przy smażeniu pochłania tłuszcz, co powoduje, że potrawa staje się niezdrowa i kaloryczna

 

 

 

 

VS.


MIESZANKA ZMIELONY NASION I PŁATKÓW WIELOZBOŻOWYCH

w składzie: pełnoziarniste płatki z różnych zbóż, nasiona słonecznika, pestki dyni, sezam, orzechy 

wpływ na zdrowie: poprawiają pracę układu pokarmowego; dostarczają wiele składników mineralnych i witamin; korzystnie wpływają na wygląd paznokci, włosów, skóry 

 

KOSTKI ROSOŁOWE/KUPNE BULIONY

w składzie: wzmacniacze smaku (glutaminian sodu), utwardzone tłuszcze roślinne, barwniki, sztuczne ekstrakty

wpływ na zdrowie: wzmagają apetyt; powodują dolegliwości żołądkowe; przyczyniają się do otyłości; zaburzeń hormonalnych; podniesionego ciśnienia krwi

 

 

 

 

VS.

 

ŚWIEŻE I SUSZONE ZIOŁA

w składzie: zioła

 


wpływ na zdrowie: oddziałują leczniczo na większość układów w organizmie człowieka; działają rozkurczowo, przeciwzapalnie, regenerująco, łagodząco

Warto również zadbać o to by wspomóc trawienie podczas tych pysznych, ale jednocześnie ciężkich dla układu pokarmowego dni. Dzięki kilku łatwym trikom odciążymy układ trawienny i pomożemy mu spalić zjedzone kalorie:
• Ruch, gimnastyka- spacer, czy wykonanie kilku lekkich ćwiczeń uruchomi procesy trawienne, pomoże również perystaltyce jelit oraz zapobiegnie zastojom pokarmów.
• Kompot z suszu/herbatki ziołowe- popijanie niedosładzanego kompotu na bazie suszonych owoców, czy herbatek ziołowych na pewno wspomoże pracę całego układu pokarmowego, zlikwiduje uczucie wzdęcia, czy zgagi.
• Woda mineralna niegazowana z cytryną, napar z kopru włoskiego lub kolendrą- powinna znaleźć się na każdym stole koło świątecznych potraw. Często uczucie głodu jest mylone z pragnieniem picia, warto na pół godziny przed posiłkiem wypić szklankę wody, aby wyciszyć nadmierne uczucie głodu.
• Małe, a częste posiłki- lepiej zjeść kilka mniejszych posiłków, niż jeden duży, ponieważ tym samym odciążymy nasz układ pokarmowy od dużych dawek jedzenia, z którymi będzie musiał się uporać.
• Jedz wolno, przeżuwaj dokładnie każdy kęs- trzeba pamiętać o tym, aby jeść dosyć wolno, ponieważ uczucie sytości pojawia się dopiero po około 20 minutach po posiłku, co oznacza, że szybkie jedzenie sprzyja spożywaniu zbyt dużych ilości, które tak naprawdę nie są nam potrzebne. Natomiast dokładne przeżuwanie każdego kęsa ułatwi naszemu organizmowi jego strawienie (wstępny etap trawienia następuje w momencie gdy włożymy pokarm do ust)!

Poniżej przedstawiamy kilka przykładowych potraw świątecznych:

Dochowując tradycji i przyrządzając kolację bez potraw mięsnych, czynimy ją lżejszą i zdrowszą. 

Jednym z najbardziej pożądanych dań na tą okoliczność jest barszcz czerwony na zakwasie. Zakwaszone wcześniej buraki wykorzystane do przyrządzenia potrawy wigilijnej, to wspaniała porcja witamin. Wspomaga trawienie i odkwasza organizm. Wprost idealna na rozpoczęcie biesiadowania (niektórzy poszczą w ten dzień do samej wieczerzy). Kwaszenie buraków wymaga jednak czasu i musimy tą czynność rozpocząć co najmniej 5 dni przed Wigilią. Prosty w wykonaniu zakwas, oto jego proporcje:

Zakwas na barszcz czerwony

Składniki:

1,5 litrowy słoik,
buraki ok 2 kg,
woda przegotowana ostudzona,
1/2 łyżeczki soli na 1/2 litra wody,
liść laurowy 2-3 sztuki,
ziele angielskie 3-4 sztuki
czosnek 1 lub 2 mniejsze ząbki
2 łyżki wody z kiszonych ogórków.

Przygotowanie
Słoik dokładnie myjemy i wyparzamy. Buraki szorujemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę lub plasterki. Wkładamy je do słoika bardzo ciasno. Dokładamy czosnek i przyprawy, wlewamy wodę z ogórków i wodę z solą tak aby dokładnie zalać wszystkie składniki. Słoik przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 4-5 dniach mamy gotowy zakwas. Gdyby w słoiku zbierała się piana należy ją zebrać i wyrzucić czystą łyżką. Gdy zakwas jest już gotowy przecedzamy go przez gazę do słoika, zamykamy i przechowujemy w lodówce. Możemy go pić bezpośrednio ale i wykorzystać do przyrządzenia barszczu. Wystarczy go wtedy podgrzać (nie gotować) doprawić do smaku pieprzem, solą lub majerankiem. Dołożyć uszka i danie wigilijne gotowe.

Podobny przepis na zakwas domowy znajdziesz poniżej 

Domowy zakwas buraczany 

Gdy nie mamy zakwasu, możemy wykorzystać gotowy lub sok z buraków: 

Barszcz czrwony 

Warto również zrobić KUTIĘ, danie pochodzące z kresów wschodnich. W wersji bezglutenowej też pyszna:

Kutia

lub z wykorzystaniem kaszy jaglanej 

Makowa jaglanka

 

RYBY, to kolejna propozycja na wigilijny stół.

Rosół z karpia

Myślę, że warto skorzystać z kuchni innych narodów 

Fińska zupa z łososia - lohikeitto  lub 

Amur bio z patelni 
Łosoś z dzikim ryżem 
Łosoś wędzony w woku 
Biała ryba w sezamie
Dorsz pieczony w warzywach z suszonymi pomidorami i ryżem 

TRADYCYJNE DANIA w nowej odsłonie:

Gryczane pierogi nadziane grzybami i ricottą 
Pieczone pierożki z soczewicą
Pierogi razowe z ryżem jaśminowym Bio i grzybami Shiitake Bio 
Bigos warzywny
Wegański bigos 
Bezglutenowe krokiety w sezamie 
Krokiety z boczniakami i suszonymi pomidorami lub 

Pierogi bezglutenowe z kapustą i grzybami

 

PRZEKĄSKI nie tylko pyszne ale również zdrowe:

Śledź z selerem naciowym i czerwonym pieprzem w oleju arganowym lub bardzo prosty

Śledź po wielkopolsku, niewiele kłopotu sprawi 

Sałatka śledziowa dla leniwych,

Śledzie pod pierzynką  

Najważniejszym napojem takiej wieczerzy jest oczywiście kompot z suszonych owoców. Jest nie tylko niezwykle smaczny i nadaje świętom niepowtarzalny klimat ale jest również niezwykle zdrowy.

 

Kompot wigilijny 

 

CIASTA I DESERY, to już największa pieszczota dla naszego podniebienia

Sernik na cukrze kokosowym

Korzystajmy też z niedocenianego przez cały rok maku, skarbnicy witamin A, D, E, B i tłuszczów omega 3

Ciasto migdałowo-makowe oprócz tego proponujemy:

Makowiec i sernik w jednym
Makowiec na owsianym spodzie 
Jaglany makowiec z jagodami goji i kruszonym ziarnem kakao 

Raw rolada makowa 

Biszkopt ryżowy z bakaliami 

 

Oprócz pysznych potraw na naszych stołach goszczą również przeróżne alkohole, które w zbyt dużych ilościach negatywnie wpływają na nasze samopoczucie. Oczywiście lampka czerwonego wina, czy kieliszek wódki z pieprzem mogą wspomóc trawienie, czy uruchomić zastoje pokarmowe. Jednak należy pamiętać, że nadużywanie alkoholu w połączeniu z ciężkim jedzeniem może skutkować spustoszeniem naszego układu pokarmowego. Dlatego po świętach warto zastosować kilkudniowy detoks, aby oczyścić organizm z toksyn.


Mimo wszystko czasem wystarczy kilka drobnych zmian, aby zrewolucjonizować świąteczny stół. Przy tym warto zaznaczyć, że zmiany te nie oznaczają utarty smaku, a wręcz przeciwnie mogą je wzbogacić o nowy charakter. Warto zaryzykować i przekonać rodzinę do spróbowania potraw wigilijnych w nowym, zdrowszym wydaniu!

Nie pożałujecie!

opuncja123
opuncja123 powiedział/a:
w tym roku planuję fit wigilię i święta, artykuł bardzo mi się przyda
cytuj odpowiedz 15.12.2016, godz. 20:36
gusia1000
gusia1000 powiedział/a:
Bardzo przydatny artykuł.
Warto było zasięgnąć tej wiedzy, którą będę rozpowszechniać wśród rodziny i znajomych.
cytuj odpowiedz 18.07.2017, godz. 22:02
Nikita
Nikita powiedział/a:
Interesujący artykuł i zbiór przepisów.
cytuj odpowiedz 12.01.2021, godz. 12:11

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370090 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118815 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114704 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99827 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72608 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
4 5 30 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
5 4 40 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
8 6 10 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
10 8 10 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
11 5 30 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet