Rosół z karpia z wędzoną śliwką i uszkami z farszem z karpia i pora
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszRodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): polska
Specjalne: gotuj w stylu eko, Wigilia
Użyte składniki: ryby i owoce morza
Zawiera: gluten, jajka, soja, grzyby, pszenica, żyto, ryba i owoce morza
Składniki:
filet z karpia - 1-2 szt.
marchewka - 1 szt.
pietruszka - 1 szt.
seler - 1/4 szt.
cebula - 1 szt.
goździki - 3 szt.
śliwka wędzona - 2 szt.
sól i pieprz do smaku
liść laurowy - 2 szt.
por biała część - 5 cm
jajko - 1 szt.
kromka chleba żytniego - 1 szt.
ziele angielskie - 4 szt.
sos sojowy - 1 -2 łyżeczka
mąka - 2 szklanki
wrzątek - 3/4 szklanki
sól do smaku
Sposób przygotowania:
Filet z karpia bez skóry mielimy w maszynce, dodajemy jajko i tarte pieczywo (np. z chleba żytniego) w takiej ilości żeby masa nie była za rzadka, dodajemy pora drobno pokrojonego w kosteczkę. Doprawiamy solą i pieprzem oraz łyżeczką sosu sojowego.
Zlepione uszka układamy na ściereczce, zagotowujemy wodę i solimy (2 łyżeczki). Pierożki gotujemy od 2 do 3 minut od momentu wypłynięcia. Pierożki odcedzamy i podajemy z rosołem z karpia. Posypujemy natką pietruszki".
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.