Lohikeitto - fińska zupa z łososia
Szybko Tanio SmacznieRodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe, zupa
Specjalne: gotuj w stylu eko, Sylwester, Wigilia
Użyte składniki: ryby i owoce morza
Zawiera: nabiał, nabiał krowi, ryba i owoce morza
Składniki:
cebula, drobno posiekana - 1 szt.
ziemniaki - 4-5 szt.
wywar rybny (lub warzywny) - 1 i 1/2 litra
filet z łososia - 500 g
posiekany koperek - 1 filiżanka
liście laurowe kilka
sól, pieprz do smaku
Dodatkowe informacje:
Ta zupa zajmuje szczególne miejsce w moim sercu. Pod koniec drugiego roku studiów odkryłam język fiński - do dziś jest to moja wielka miłość. Razem z tą miłością poznałam masę fajnych ludzi, fantastycznych brzmień. Wszystko było super i do pełni szczęścia brakowało tylko jednego - wycieczki do Finlandii. Nie musiałam długo czekać aż trafiła się taka sposobność i "wylądowałam" 200 km za kołem podbiegunowym w małej miejscowości Saariselka. Tam podczas kilkudniowego pobytu jadłam owe Lohikeitto (Lohi - łosoś; keitto - zupa). Zupa rybna - jak zostało mi przedstawione owe danie, w pierwszej chwili napełniła moją głowę obrzydzeniem. Nie lubię zupy rybnej, takiej wigilijnej; po prostu mi nie smakuje. Koniec, kropka. A tutaj z pierwszym kęsem - smak przepysznej ryby w połączeniu z koperkiem, ziemniakami. Pyszna!Sposób przygotowania:
W osobnym garnku podgrzewamy bulion i dodajemy do niego ugotowane ziemniaki, posiekany koperek oraz łososia pokrojonego w dużą kostkę. Całość doprowadzamy do wrzenia po czym zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 20 minut na średnim "gazie". Po tym czasie dodajemy śmietankę i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy mocno ciepłą zupę w bulionówkach lub miseczkach.
U nas starczyła dla 4 osób (1-wszego dnia każdy wziął dokładkę i drugiego dnia po pełnej bulionówce dla każdego). Zupa jest też świetną alternatywą dla naszej polskiej zupy rybnej na Wigilię!
Smacznego!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.