Makowiec i sernik w jednym
Barbara StrużynaRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko, Wigilia
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, jajka, orzechy wszystkie, kakao, nabiał krowi
Składniki:
mak niebieski - 200 g
orzechy nerkowca - 1 szklanka
daktyle suszone - 1/2 szklanki
śliwki suszone - 1/2 szklanki
jajka - 3 szt.
cukier kokosowy - 2 łyżki
rum lub esencja waniliowa - 1 łyżka
twaróg biały - 1 kg
jajka - 5 szt.
jogurt naturalny (1/2 szklanki) - 125 g
syrop klonowy lub z agawy - 1/2 szklanki
cukier waniliowy - 1/2 opakowania
budyń waniliowy - 2-3 łyżki
czekolada nugatowa (lub inna np. gorzka) - 1 opakowanie
Dodatkowe informacje:
Należy pamiętać o tym aby składniki sernika wyciągnąć z lodówki i pozostawić do uzyskania temperatury pokojowej.Sposób przygotowania:
Ubić i wmieszać białka należy tuż przed wyłożeniem masy makowej na gorący piekący się sernik. Uwaga aby się nie poparzyć. Pieczemy wszystko jeszcze godzinę. Po tym czasie uchylamy drzwiczki i trzymamy ciasto do lekkiego ostygnięcia w piekarniku.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.