Podłużne biszkopty Amarello
AmarelloRodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: jajka
Składniki:
sól szczypta
cukier - 80 g
mąka gryczana AMARELLO - 40 g
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder
Sposób przygotowania:
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka ze szczyptą soli, aż uzyskamy sztywną pianę. Dodajemy w trzech partiach cukier cały czas ubijając. Piana ma być bardzo gęsta i błyszcząca. Do ubitej piany dodajemy żółtka i ubijamy, aż składniki się połączą. W osobnej misce mieszamy mąkę gryczaną Amarello, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dodajemy mąki do ubitych jajek i bardzo delikatnie mieszamy tylko do połączenia się składników.
Biszkopty najlepiej smakują od razu po upieczeniu, wtedy mają największa chrupkość (pozostawione na dłużej mogą pod wpływem wilgoci stać się miękkie).
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.