Owsiano-ryżowe placuszki śniadaniowe z gruszką
AmarelloRodzaj posiłku: śniadanie
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: nabiał kozi, owczy, gluten, nabiał, jajka, owies
Składniki:
jajka (osobno żółtka i białka) - 2
syrop klonowy - 2 łyżki
olej z pestek winogron - 20 g
mąka owsiana - 70 g
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
duża dojrzała gruszka - 1 szt.
olej z pestek winogron do smażenia - 1 łyżka
Dodatkowe informacje:
*zamiast syropu klonowego możemy użyć dowolnego innego słodzika*jeśli lubimy potrawy bardziej słodkie należy zwiększyć ilość słodzika
*olej z pestek winogron, możemy zastąpić np. olejem kokosowym
*gruszki możemy zastąpić jabłkami
*do placuszków dodajmy ulubione owoce, serki itd. według uznania.
Sposób przygotowania:
W osobnej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Dodajemy do ciasta i delikatnie musimy wmieszać za pomocą sylikonowej łopatki.
Rozgrzewamy patelnię z odrobina oleju.
Nakładamy partiami ciasto, dużą łyżką tworząc kształt placka. Smażymy na średnim ogniu z obu stron do momentu zrumienienia.
Podajemy z ulubionymi dodatkami, tworząc „wieżę” placuszkową.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.