Ciasto czekoladowe z batatami
AmarelloRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: miody, nabiał, jajka, kakao, nabiał krowi
Składniki:
daktyle - 130 g
kakao - 3 łyżki
olej kokosowy - 3 łyżki
gorzka czekolada - 50 g
sól - 1 szczypta
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
mąka gryczana - 60 g
jaja M - 5 szt.
najszybsza biała polewa: serek śmietankowy - 100 g
mleczko kokosowe - 2 łyżki
miód - 2 łyżki
dodatkowo: borówki amerykańskie - 1 trochę
jadalne kwiaty (np. bluszczyk kurdybanek) - 1 trochę
Sposób przygotowania:
Upieczone ciasto pozostawiamy do wystygnięcia.
Serek śmietankowy dokładnie mieszamy z mlekiem kokosowym i miodem na gładki krem. Wykładamy go na zimne ciasto, posypujemy borówkami i jadalnymi kwiatami, np. zebrane na łące kwiaty bluszczyka kurdybanka.
* to ciasto nie jest bardzo słodkie, więc jeśli lubimy bardzo słodkie wypieki, możemy dodać dodatkowo miód, syrop klonowy lub syrop z daktyli
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.