Spaghetti z amarantusowymi pulpecikami drobiowymi
AmarelloRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): międzynarodowa
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: nabiał, jajka, mięso, drób, nabiał krowi
Składniki:
filet z indyka - 600-700 g
suszone pomidory z zalewy - 80 g
cebula biała - 1/2 szt.
natka pietruszki - 1/2 pęku
przyprawa ziołowa do dań z mięsem mielonym - 2 łyżki
czosnek - 1 ząbek
jajka - 2 szt.
mąka amarantusowa prażona - 15 g
amarantus ekspandowany - 15 g
musztarda francuska - 1 łyżka
sos pomidorowy:
duża cebula - 1 szt.
czosnek - 2 ząbki
duży dojrzały pomidor malinowy - 1 szt.
passata pomidorowa - 700 g
do smażenia 1 łyżka masła + odrobina oleju z pestek winogron + olej z suszonych pomidorów
mieszanka ziół do kuchni włoskiej - 1 do smaku
sól. pieprz - 1 do smaku
suszony czosnek - 1 do smaku
świeża bazylia - 1 do smaku
twardy, starty ser do posypania - 1 trochę
makaron bezglutenowy (w przepisie użyto spagetti kukurydziane) - 500 g
Dodatkowe informacje:
*jeśli nie posiadamy malaksera do przepisu można użyć mięsa mielonego z indyka, a wszystkie dodatki do mięsa bardzo drobno pokroić* passatę możemy zastąpić krojonymi pomidorami z puszki
* ilość przypraw możemy zwiększyć w miarę upodobań, najlepiej podczas gotowania sosu, spróbować jego smak kilkakrotnie
* z przepisu wyjdzie kilka dużych porcji, jeśli chcemy obiad dla 2 osób należy odpowiednio zmniejszyć ilość produktów
Sposób przygotowania:
Najlepiej do przygotowania użyć malaksera.
Do misy wkładamy pokrojone na duże kawałki mięso z indyka, suszone pomidory, pokrojoną na duże kawałki cebulę, natkę grubo posiekaną, przyprawy i pokrojony na kilka części czosnek. Wszystko razem miksujemy, do czasu aż powstanie w miarę gładka masa jednak z jeszcze widocznymi kawałkami. Przekładamy do dużej miski i dodajemy mąkę amarantusową prażoną, amarantus ekspandowany i musztardę francuską, wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej ręką.
Por i cebulę kroimy w średniej wielkości kostkę i dajemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na niewielkim ogniu, ze szczyptą soli, tak aby por i cebula równo się zeszkliły a nie przypaliły. Przez praskę przeciskamy ząbek czosnku i dodajemy do smażenia. Wsypujemy przyprawy i całość mieszamy. Pomidora sparzamy, ściągamy skórkę i kroimy w kostkę, dodajemy na patelnie i smażymy do momentu aż pomidor się „rozpadnie”. Dodajemy passatę, mieszamy i podgrzewamy kilka minut. Pół pęczka bazylii myjemy, grubo kroimy i dodajemy do sosu. Przekładamy na patelnię pulpeciki i podgrzewamy całość jeszcze około 4-5 min.
Potrawę posypujemy dużą ilością startego twardego sera, obsypujemy umytymi listkami bazylii i skrapiamy oliwą z oliwek.
Smacznego!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.