Puszysty biszkoptowy omlet amarantusowy
AmarelloRodzaj posiłku: przystawki i przekąski, śniadanie
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: nabiał, jajka, soja, nabiał krowi
Składniki:
jajko całe - 1 szt.
napój sojowy - 2 łyżki
mąka amarantusowa - 1 łyżka
sól, pieprz - 1 do smaku
masło do smażenia - 1/2 łyżki
odrobina oleju z pestek winogron - 1 trochę
Dodatkowe informacje:
* masło możemy zastąpić olejem kokosowym* w przepisie możemy użyć dowolnego mleka
* omlet świetnie smakuje również z dodatkiem świeżych lub suszonych ziół (możemy dodać np. mieszankę ziół do kuchni włoskie)
Sposób przygotowania:
W 2 osobnych miskach oddzielamy białka od żółtek z 2 jaj. Do żółtek dodajemy dodatkowo 1 całe jajo, mleko sojowe, pieprz oraz mąkę amarantusową i całość dokładnie mieszamy. W drugiej ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Przekładamy do masy jajecznej i bardzo delikatnie mieszamy. Dosypujemy amarantus i mieszamy całość możliwie najkrócej, aby nie opadła piana z białek.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.