![Falafele](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2018-09/11989-photo-main.jpg)
Falafele
![](/cache/a32x32/files/users/1132-avatar-1140629186.jpg)
Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): międzynarodowa
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe
Zawiera: cytrusy
Składniki:
ciecierzyca - 400 g
biała cebula - 1 szt.
czerwona cebula - 1 szt.
czosnek - 2 ząbki
czarny pieprz - 1 do smaku
sól - 1 do smaku
soda - 1 łyżeczka
kolendra - 1 łyżeczka
płatki papryki - 1 łyżeczka
sok z cytryny - 1/2 szt.
kolendra - 6 kawałków
amarantus ekspandowany Amarello - 35 g
mąka gryczana - 30 g
olej do smażenia - 1 trochę
Sposób przygotowania:
Surowy bób obieramy ze skóry (zalewamy go najpierw wrzątkiem na około 3 minuty a następnie płuczemy pod bardzo zimną wodą – po tym skóra będzie bardzo łatwo schodzić). Bób, obraną i pokrojoną w mniejsze kawałki cebulę, czosnek, sól, pieprz, kmin rzymski, ziarna kolendry, płatki papryki, sok z cytryny i świeżą kolendrę również dodajemy do malaksera i wszystko mielimy (na bardzo drobne cząsteczki, ale nie na całkowitą papkę). Na koniec dodajemy do masy amarantus i mąkę gryczaną. Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.