Bezy z amarantusem i morelami
AmarelloRodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: dla dzieci
Użyte składniki: bezglutenowe,
Zawiera: miody, nabiał, strączkowe, sezam, cytrusy, nabiał krowi
Składniki:
cukier trzcinowy - 200 g
sok z limonki - 1 łyżka
amarantus ekspandowany z miodem Amarello - 40 g
morele - 8 szt.
masło - 1/2 łyżki
syrop klonowy - 2 łyżki
śmietana 30% - 150 g
amarantus ekspandowany z miodem Amarello - 20 g
do przystrojenia: otarta skórka z limonki
pokrojona z cienkie plasterki połówka moreli
amarantus ekspandowany z miodem
opcjonalnie płatki suszonej róży
Sposób przygotowania:
Bezy pieczemy 1 godzinę w temperaturze 130 stopni góra dół. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 70 stopni i suszymy kolejną godzinę przy rozszczelnionych drzwiczkach.
W wysokim naczyniu ubijamy śmietanę, gdy będzie już gęsta i puszysta dodajemy amarantus ekspandowany z miodem amarello i delikatnie mieszamy.
Przygotowujemy szklanki do deseru. Na dno wkładamy bezę, następnie mus morelowy, ciasteczko amarelki z migdałami amarello, łyżkę bitej śmietany z amarantusem i kolejną warstwę – identyczną jak ta opisana wcześniej.
* deser ten bardzo łatwo przygotować w wersji wegańskiej bez nabiału, wystarczy masło zastąpić olejem kokosowym, a śmietanę 30% gęstą częścią z mleka kokosowego, lub kokosową śmietanką
*do przystrojenia deseru można użyć dowolnych ulubionych orzechów, płatków, owoców
*mus owocowy możemy zrobić z dowolnych kwaśnych owoców jeśli nie mamy dostępu do świeżych moreli, lub zastąpić je mrożonymi.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.