Gryczane, wytrawne bliny z cebulką i natką pietruszki (bez drożdży)
AmarelloRodzaj posiłku: przystawki i przekąski, śniadanie
Kuchnia (region): międzynarodowa
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: nabiał kozi, owczy, nabiał, jajka, owies
Składniki:
ocet jabłkowy - 2 łyżki
olej do pieczenia i smażenia - 10 g
jajko wielkość L - 1 szt.
mąka gryczana - 200 g
mąka owsiana z płatków bezglutenowych - 60 g
sól - 1 szczypta
natka pietruszki - 1/2 pęku
mała cebula - 1 szt.
Dodatkowo, niewielka ilość do smażenia blinów oraz około 1 łyżka masła + ½ łyżki oleju z pestek winogron + szczypta soli do podsmażenia cebuli
Dodatkowe informacje:
Te bezglutenowe gryczane bliny są doskonałym dodatkiem do gulaszu czy jak widać na zdjęciu do leczo. Świetnie smakować będą też podane z wędzonym łososiem i sosem koperkowym czy po prostu z kleksem kwaśnej śmietany.Sposób przygotowania:
Smażymy z obu stron do momentu zarumienienia.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.