Leśny mech bezglutenowy
AmarelloRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: dla dzieci
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, jajka, cytrusy, nabiał krowi
Składniki:
świeży szpinak - 200g g
sok z cytryny - 1/2 szt.
jajka - 4 szt.
sól - 1 szczypta
cukier trzcinowy - 145 g
olej - 100 g
mąka gryczana - 160 g
mąka ryżowa - 80g g
proszek do pieczenia bezglutenowy - 1 1/2 łyżeczki
soda - 1/2 łyżeczki
- KREM
śmietanka 30% - 330 ml
serek mascarpone - 250 g
dodatkowo:
maliny, borówki - 1 trochę
Sposób przygotowania:
Umyty szpinak dokładnie blendujemy z sokiem z cytryny. Rozdzielamy do osobnych misek białka i żółtka jajek. Do żółtek dodajemy cukier i ubijamy na puszystą, jasną masę. Cały czas ubijając dolewamy cieniutkim strumieniem olej. Na koniec dodajemy zblendowany szpinak i krótko miksujemy tylko do połączenia. Do czystej miski wsypujemy wszystkie mąki: gryczaną Amarello, jaglaną Amarello, ryżową oraz proszek do pieczenia i sodę. Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą i dodajemy do mokrych (masy szpinakowo–jajecznej). Miksujemy tylko do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy je do ciasta i wszystko delikatnie za pomocą szpatułki łączymy.
Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formy. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto pozostawiamy to całkowitego ostygnięcia.
Ubijamy śmietanę na pół sztywno, dodajemy serek mascarpone w 2 turach. Ubijamy, aż masa zgęstnieje.
Zimne ciasto przekrawamy na pół. Na dolną część nakładamy krem. Górną część ciasta kruszymy rękoma i posypujemy ciasto.
Na koniec całość posypujemy owocami.
Ciasto smakuje najlepiej po schłodzeniu.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.