Bezglutenowy chlebek bananowy z jogurtowym lukrem i świeżymi owocami
AmarelloRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: miody, gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, soja, kakao, cytrusy, owies, nabiał krowi
Składniki:
olej z pestek winogron - 90 g
cukier trzcinowy - 70 g
miód - 1 łyżka
jajka - 2 szt.
mąka ziemniaczana - 70 g
mąka owsiana - 50 g
soda - 1 łyżeczka
proszek do pieczenia bezglutenowy - 1/2 łyżeczki
orzechy włoskie - 25 g
orzechy nerkowca - 25 g
żurawina suszona - 15 g
kakao - 1 łyżka
lukier jogurtowy: cukier puder - 5 łyżek
jogurt grecki - 1 łyżka
sok z cytryny - 1 łyżka
świeże owoce: sezonowe najlepiej kwaśne – jeżyny, porzeczka itd. - 1 trochę
Dodatkowe informacje:
Owoce można zastąpić bakaliami lub całkiem pominąć.Sposób przygotowania:
Banany obieramy i rozgniatamy widelcem. Do jednej miski dajemy olej, cukier, miód, całe jajka, i mleko sojowe, wszystko miksujemy dokładnie. W drugiej misce mieszamy mąki: amarantusową, owsianą i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia bezglutenowym, sodą i dodajemy do masy jajecznej. Krótko mieszamy, dodajemy grubo posiekane bakalie, mieszamy kilkoma ruchami.
Gdy ciasto zupełnie ostygnie możemy przygotować lukier. Do miseczki dajemy wszystkie składniki: cukier puder, sok z cytryny i jogurt grecki i dokładnie mieszamy. Lukier powinien być gładki, błyszczący, gęsty ale jednocześnie lejący. (Jeśli jest zbyt rzadki dodajemy więcej cukru pudru, jeśli zbyt gęsty dodajemy odrobinę jogurtu)
Chlebek bananowy polewamy lukrem, ozdabiamy świeżymi kwaśnym owocami, lub bakaliami.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.