Kruche ciasteczka z powidłami
AmarelloRodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, drożdże, owies, nabiał krowi
Składniki:
mąka ziemniaczana - 140 g
mąka jaglana - 110 g
soda - 1 łyżeczka
proszek do pieczenia bezglutenowy - 1 łyżeczka
cukier puder trzcinowy - 50 g
żółtka - 4 szt.
suche drożdże - 3 g
cukier - 1 szczypta
sól - 1s szczypta
masło - 110 g
śmietana - 2 łyżki
cukier z wanilią - 1 łyżka
powidła śliwkowe (najlepiej domowe) - 200 g
białko do smarowania ciasteczek - 1 szt.
Sposób przygotowania:
Do dużej miski dajemy wszystkie składniki na kruche ciasto: mąkę owsianą, mąkę ziemniaczaną, mąkę jaglaną, sodę, proszek do pieczenia, cukier puder, żółtka, rozrobione drożdże, szczyptę soli, pokrojone w kostkę zimne masło, śmietanę i cukier z wanilią. Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypując blat mąką ziemniaczaną.
Upieczone ciasteczka studzimy na kratce. Na koniec możemy je posypać cukrem pudrem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.