Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
Jesteś tu:Strona głównaSzefowie kuchniBarbara StrużynaArtykuły

Wybierz szefa kuchni:

Zobacz:
Wszystkie (510)
Zobacz:
Przepisy (487)
Przeglądasz:
Artykuły (23)
Zobacz:
Polubione (3488)
Zobacz:
Komentarze (433)
zobacz polubione zobacz komentarze

Barbara Strużyna

"Nic nie jest szczególnie trudne do zrobienia,
jeśli tylko rozłożyć to na etapy."
Henry Ford



Otrzymano:
Zobacz:
Wszystkie (510)
Zobacz:
Przepisy (487)
Przeglądasz:
Artykuły (23)
Zobacz:
Polubione (3488)
Zobacz:
Komentarze (433)
11 / 06 / 2025

Mąka z zielonych bananów

Banany to jedne z najbardziej znanych i najczęściej spożywanych owoców na świecie. Wiele z nich pochodzi z upraw ekologicznych, które łączą w sobie kilka ciekawych aspektów. Stanowią bowiem połączenie tradycyjnych form gospodarowania w strefie tropikalnej z nowoczesnym podejściem do odżywiania się. Ekologiczne gospodarstwa bananów są prowadzone w taki sposób, by zapewnić ochronę środowiska naturalnego oraz lokalnej społeczności. W przypadku bananów pochodzących z takich upraw możemy mieć pewność, że każdy banan wyrastał bez stosowania syntetycznych nawozów i pestycydów. Klimat tropikalny i subtropikalny zapewnia idealne warunki do uprawy tych owoców, a tradycyjne metody prowadzenia gospodarstwa wzbogacają glebę i promują bioróżnorodność.

0 126
03 / 06 / 2025

Kokos na lato

Spotkanie z kokosem to zawsze przygoda. I nie mówię tu o wodzie kokosowej zamkniętej w kartonie lub wiórkach, mówię o świeżym strząśniętym z drzewa kokosie. W krajach, gdzie rosną palmy kokosowe, spektakularnie ścinają tasakiem górną cześć orzecha, wkładają słomkę i gotowe. Woda z kokosa jest wręcz uzależniająca. Odżywia, nawadnia i jak żaden inny napój pasuje na upalne dni. W domu toczę walkę z tym twardym przeciwnikiem. Po wypiciu przyjemnie słodkiej aromatycznej wody, w smaku przypominającej tą pitą w egzotycznych krajach, brutalnie dostaję się do jego delikatnego, lekko słodkiego, białego wnętrza. Zwykle zjadam miąższ tak od razu, ale czasami dodaję go do dań, które akurat przygotowuję.

0 173
10 / 03 / 2025

Wielkanocne

 

Jak co roku trzeba też podjąć wyzwanie i stoczyć jajeczną bitwę, tym razem jaja będą miały naturalne wzory listków na skorupkach. Mam nadzieję, że w te święta wygram.

0 374
21 / 02 / 2024

Niebiesko mi

Niebieski – mój ulubiony kolor. Obecny w moim życiu w szerokim zakresie. Pojawia się w makijażu, ubiorze, dekoracjach wnętrzarskich a ostatnio również w daniach. Na początku musiałam przekonywać rodzinę i znajomych do moich eksperymentów kulinarnych. Część osób obawiała się, że niebieskie potrawy są efektem dodawania sztucznych barwników. U mnie w kuchni, to niemożliwe, aby kolor uzyskiwać dzięki niezdrowym dodatkom. 

1 947
11 / 12 / 2023

Wigilijne zupy

Dzieci mówią mi, że w naszym domu istnieje kult zupy. I to prawda, właściwie codziennie jakaś zupa jest serwowana, czasami nawet dwa dni z rzędu ta sama, czasami są dwie do wyboru. Na Wigilię zupa też musi być. Tym razem postawię na coś nowego dla mojej rodziny.

2 1047
11 / 09 / 2023

Jesień

 

Dużą wagę przykładam do pożywnych rosołów, wręcz kolagenowych, które można przygotować w wielkim garze, a potem zamrozić w porcjach i korzystać przez kilka dni, mając bazę do wielu zup.

1 1726
23 / 05 / 2023

Smaki lata

W każdym sezonie są potrawy, na które się czeka cały rok, bo właśnie wtedy smakują najlepiej. Jak myślę o lecie, to marzę o skosztowaniu soczystych owoców, które swoim intensywnym smakiem raczą nas przez krótki czas. Truskawki, rabarbar, porzeczki, maliny, wiśnie…

2 1322
20 / 09 / 2018

Soczewica - Dla diabetyków, sportowców, kobiet w ciąży, dla każdego!

Żółty, pomarańczowy, czerwony, zielony, brązowy i czarny, to nie tylko kolory jesieni, ale również kolory różnych odmian soczewicy. Posiada cenne składniki, które mogą stanowić jeden z podstawowych elementów naszej diety. Soczewica podobnie jak kasza jaglana po długim okresie zapomnienia powraca obecnie na nasze stoły. Soczewica zaliczana jest do roślin strączkowych. Obecnie jest głównie uprawiana w Kanadzie, Indiach, Turcji oraz w USA. Rodzime jej obszary występowania to Grecja, Azja, Pakistan. Soczewica stanowiła podstawę wyżywienia w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie.

1 12782
24 / 05 / 2019

Pokrzywa

Pod koniec wiosny możemy nasz spacer zamienić w prawdziwą wyprawę po zdrowie. To niepozorne, wzbudzające strach każdego spacerowicza w krótkich spodenkach zielsko to prawdziwa bomba witaminowa!

5 4693
01 / 05 / 2018

Mniszek lekarski wspomaga odchudzanie i detox

Mniszek lekarski - żółci nasze łąki i odkosy. Możemy go spotkać dosłownie wszędzie. Warto go jednak zbierać z dala od skupisk ludzkich i przemysłowych, aby nie był zanieczyszczony. Wiosną zbieramy koszyczki kwiatowe i młode listki, na jesień wykopujemy korzeń.

Ta niepozorna roślina może nam pomóc w

- odchudzaniu - zawarty w mniszku kwas chlorogenowy (znajdujący się również np. w zielonej kawie) zmniejsza ilość przyswajanych cukrów, dzięki czemu organizm wykorzystuje zgromadzone zapasy, spalając tkankę tłuszczową

6 10341
29 / 12 / 2016

Pomyślę o tym jutro tzn. w Nowym Roku

Jak oczyścić organizm po Świętach i Noworocznym szaleństwie?


Wszyscy wiemy jak trudno jest utrzymać dietę i rygorystyczne obostrzenia dietetyczne gdy na stole wigilijnym a potem świątecznym pojawiają się przepyszne ciasta, babcine pierogi i aromatyczne mięsa. Nie wspominając już o szaleństwie Sylwestrowej Nocy. Warto jednak usiąść z rodziną przy jednym stole i zapomnieć o całym świecie, rozkoszować się wspaniałymi potrawami i świąteczną atmosferą. Wzajemna radość z kosztowania przygotowanych specjalnie na tą okoliczność dań pozwoli nam nabrać sił na trudny okres zimowy. Śmiech, wspólne gry planszowe i spacery spowodują, że nasz organizm wróci do formy szybciej niż sądzisz. Jedną z najważniejszych rzeczy jest właśnie odejście od stołu i zaczerpnięcie świeżego powietrza. Nasz organizm zmuszony do wysiłku fizycznego, w gruncie rzeczy nie takiego wielkiego odwdzięczy się nam dobrym samopoczuciem, ustąpią bóle brzucha i uczucie przepełnienia.

 
2 3062
30 / 03 / 2016

Chleb pełnoziarnisty tylko na zakwasie

To krótka informacja , ale powinieneś ją posiąść zanim przystąpisz do pieczenia chleba z mąki pełnoziarnistej. Wiedza taka jest znana już od dawna jednak  w czasach pośpiechu a właściwie gonitwy zapominamy, że niektóre rzeczy potrzebują czasu i zakwasu. Dotyczy, to szczególnie wypieku chleba z mąki pełnoziarnistej jak i chleba z dodatkiem otrąb. Najlepszy jest oczywiście zakwas wykonany samodzielnie lub podarowany od kogoś kto taki chleb piecze. W ostateczności możemy posiłkować się już gotowymi zakwasami.

2 4934
05 / 12 / 2014

Zamień czarną herbatę na napar z czystka

Czystek Cistus Incanus jest jednym z najbogatszych źródeł polifenoli, tzn. związków fenolowych, które wykazują działanie antyoksydacyjne i wspierają układ immunologiczny. Czystek znany jest już od 2500 lat. Jego uzdrawiające działanie było wykorzystywane przed narodzinami Chrystusa. Wiele osób wierzy, że mirra ze Starego Testamentu to właśnie czystek. Roślina ta występuje w rejonie basenu Morza Śródziemnego, a przede wszystkim w Grecji i Wyspach Kanaryjskich. Ze względu na urodziwe kwiatuszki, bardzo często uprawiany był jako roślina ozdobna.

5 6497
18 / 08 / 2014

Bogactwo witamin - OWOCE - bogactwo smaku

Kiedy jeść owoce?

Właśnie teraz latem, kiedy same wręcz spadają prosto z krzaka lub drzewa na nasze stoły. Na temat spożywania owoców istnieje wiele poglądów. Owoce powinno się spożywać w dużych ilościach w okresie ich naturalnego dojrzewania. Takie twierdzenie z pewnością jest słuszne, ponieważ owoce nie tracą wtedy cennych, zawartych w sobie witamin i wartości odżywczych. Istnieje również ciekawy pogląd, że najzdrowsze i najlepiej przyswajalne dla naszego organizmu są owoce rosnące w naszym otoczeniu tzn. w obrębie kilkuset kilometrów.

2 5256
01 / 12 / 2020

Mąka kasztanowa - smaczna i zdrowa

„W Paryżu najlepsze kasztany są na placu Pigalle”, to cytat pochodzący z kultowego filmu „Stawka większa niż życie”. I to właśnie Francja, a w szczególności Paryż kojarzy się nam z tymi małymi, lśniąco brązowymi kuleczkami, pieczonymi na ruszcie.
Odzew brzmi: „Zuzanna je lubi tylko jesienią”. I słusznie, gdyż w państwach basenu Morza Śródziemnego, właśnie późną jesienią, kiedy na dworze plucha i zimno, a nawet mróz, można rozkoszować się lekko słodkim smakiem gorących owoców, To czas „kasztanowego raju”. 


8 43419
27 / 05 / 2014

Czarny ryż, cesarska potrawa

Ryż czarny to „zakazany ryż” dla mas w starożytnych Chinach. Według legend mógł go spożywać jedynie cesarz, a jego samowolna konsumpcja groziła utratą życia. Na szczęście dla nas, te czasy minęły i zamiast pozbawiać nas życia czarny ryż wzbogaca naszą dietę odżywczymi składnikami i można nawet rzec, że wpływa na dłuższe i witalne życie. Czarny ryż, to jedena z najbardziej wartościowych odmian ryżu.

1 62141
22 / 01 / 2014

Żółta jak słońce, czarna jak noc - soczewica

Żółty, pomarańczowy, czerwony, zielony, brązowy i czarny, to nie tylko kolory jesieni, ale również kolory różnych odmian soczewicy. I nie tylko za to powinniśmy ją kochać ale również za cenne składniki, które mogą stanowić jeden z podstawowych elementów naszej diety. 

kwas foliowy             białko                 skrobia

              wapń              fosfor                   żelazo

5 26595
08 / 10 / 2013

Kawa zielona nie czarna

Zielona kawa to nic innego jak kawa czarna. To co je różni i to co najistotniejsze, to fakt, że kawa czarna poddawana jest procesowi palenia, który z kolei ma wpływ na jej kolor, smak i zniewalający aromat. Tych walorów nie posiada kawa zielona, za to bogata jest w kwas chlorogenowy, który ulega rozkładowi w trakcie palenia. Kwas ten to naturalny polifenol, antyoksydant i kwas organiczny, znajdujący się głównie w zielonych liściach i owocach kawowca, głogu, pokrzywie i karczochach. Naukowcy przypuszczają, że kwas chlorogenowy wchodzi w reakcję z kofeiną, powodując spowolnienie procesu przyswajania glukozy przez organizm.

4 6914
02 / 10 / 2013

Kasza jaglana - stare nowe dobro narodowe

Zapomniana kasza jaglana na szczęście znowu powraca na nasze stoły. Jagła (staropolska nazwa kaszy) to źródło witamin i substancji mineralnych. Odpowiednio przyrządzona wyśmienicie smakuje, przy okazji wzmacnia i ogrzewa nasz organizm. Jak ją ugotować by była smaczna, z czym ją podawać, jak wpływa na nasz organizm?

11 14913
13 / 09 / 2013

Sekrety miodów

Pokarm bogów. W ten sposób starożytni Grecy definiowali miód, który chętnie składali w ofierze swoim bóstwom religijnym. Miód od wieków otoczony był sławą, nieomal kultem, we wszystkich częściach świata. Malowidła ścienne odkryte w Hiszpanii i Afryce, datowane na trzydzieści pięć tysięcy lat wstecz, pokazują ludzi zbierających plastry z miodem – to niezbity dowód, że człowiek znał nieocenioną wartość tego środka spożywczego od najdawniejszych czasów.

4 4765
13 / 09 / 2013

Makaronowe fakty i mity

Makaron sprawia, że nasz posiłek jest smaczny, zdrowy i niskokaloryczny. Zła reputacja makaronu, którą niezasłużenie zdobył w przeszłości (powszechne przekonanie o jego tuczących właściwościach), odchodzi w zapomnienie - w rzeczywistości 100 g makaronu zawiera 350 kcal, podczas gdy 100 g sera, np. ementaler, zawiera ponad 400 kcal.

3 4626
13 / 09 / 2013

Złota królowa, czyli co warto wiedzieć o makaronach?

Po raz pierwszy słowo „makaron” pojawia się w dokumencie z Genui, datowanym na 1244 rok. Prawdopodobnie makaron, lub podobny typ potrawy, znany był już wcześniej Grekom, Etruskom i Rzymianom, jednak pierwszy dowód jego istnienia na piśmie pochodzi z roku 1154 i odnosi się do "itriyan" produkowanego na Sycylii - to nic innego, jak dzisiejszy cienki makaron „vermicelli”.

3 4657
12 / 09 / 2013

Pomo doro, czyli złote jabłko

Pomidor przybył do Europy na statkach hiszpańskich konkwistadorów pod koniec XV wieku. Początkowo traktowany jako roślina lecznicza i ozdobna, trafia w końcu do kuchni włoskiej pod nazwą "mela d'oro" lub "pomo d'oro" - złote jabłko, ze względu na charakterystyczny żółty kolor (taką barwę miały pierwsze pomidory pojawiające się w Europie).

3 4666
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet