Bułki dyniowe z natką pietruszki
Jolanta OkonekRodzaj posiłku: pieczywo
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, drożdże, pszenica
Składniki:
suche drożdże - 1 opakowanie
cukier - 1/2 łyżeczki
sól - 1/2 łyżeczki
puree z dyni - 150 g
olej - 3 łyżki
posiekana natka pietruszki - 1 łyżka
ulubione ziarna do posypania wierzchu - opcjonalnie trochę
Sposób przygotowania:
Do tego dolewamy letnią wodę i zagniatamy.
Pod koniec dodajemy olej i znowu zagniatamy, aż olej połączy się z ciastem. Odstawiamy na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto raz jeszcze zagniatamy i dzielimy na 6 części. Każdą część formujemy w bułkę i układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową. Przykrywamy i odstawiamy do napuszenia (ok.30 minut).
Po tym czasie bułki smarujemy wodą i ewentualnie posypujemy ziarnami. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.