Domowa ricotta
Jolanta OkonekRodzaj posiłku: przystawki i przekąski, śniadanie
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna
Zawiera: nabiał, nabiał krowi
Składniki:
mleko pełnotłuste - 1/2 litra
Dodatkowe informacje:
Czas przygotowania nie uwzględnia czasu chłodzenia (8 godzin).Sposób przygotowania:
Do gorącej serwatki z mlekiem dodajemy ocet i dokładnie mieszamy przez 5 minut. Po tym czasie wyłączamy grzanie i całość chłodzimy przez minimum 8 godzin.
Po schłodzeniu całość przecedzamy przez gęste sitko i odstawiamy do odcieknięcia na 1-2 godziny.
Gdy serek odcieknie z nadmiaru serwatki przekładamy go do miseczki i przechowujemy w lodówce.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.