Drobiowe pulpety z cukinią i marchewką w sosie bazyliowym
Jolanta OkonekRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, jajka, mięso, drożdże, pszenica, drób
Składniki:
młoda cukinia - 100 g
marchew - 50 g
jajko - 1 szt.
bułka tarta - 3 łyżki
posiekana bazylia - 1 łyżka
mąka do obtoczenia trochę
(sos) rosół - 3/4 litra
(sos) marchew - 1 szt.
(sos) posiekana bazylia - 2 łyżki
mąka + odrobina wody - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Do mięsa mielonego dodajemy starte warzywa, jajko, bułkę tartą i bazylię. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy dowolnej wielkości pulpety i każdy dokładnie obtaczamy w mące.
Rosół doprowadzamy do wrzenia, dodajemy do niego startą na drobnych oczkach marchewkę i wrzucamy pulpety. Całość gotujemy ok. 10 minut. Następnie dodajemy posiekaną bazylię i zagęszczamy sos mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody.
Doprawiamy do smaku solą.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.