Rogaliki na maślance
Jolanta OkonekRodzaj posiłku: pieczywo
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
ciepłe mleko - 200 ml
maślanka naturalna - 200 ml
drożdże świeże - 30 g
cukier - 1 łyżka
sól - 1/3 łyżeczki
proszek do pieczenia - 1/4 łyżeczki
(na wierzch) jajko - 1 szt.
(na wierzch) mleko - 1 łyżka
(na wierzch) mak - opcjonalnie
Sposób przygotowania:
Na koniec smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i ewentualnie posypujemy makiem. Pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 190 stopni.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.