Sernik z nutką pomarańczy
Jolanta OkonekRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna - 150 g
cukier - 2 łyżki
twaróg - 1 kg
cukier - 1 szklanka
margaryna - 3/4 kostki
mąka ziemniaczana - 2 łyżki
proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki
aromat pomarańczowy kilka kropel
kandyzowana skórka pomarańczowa - 50 g
Sposób przygotowania:
Twaróg przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę. Dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach do czasu rozpuszczenia się cukru. Cały czas miksując dodajemy żółtka, oraz stopniowo margarynę. Następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną i wkrapiamy aromat. Na koniec wrzucamy skórkę pomarańczową, mieszamy dokładnie łyżką, po czym dodajemy pianę ubitą z białek i delikatnie mieszamy do połączenia. Masę wylewamy na upieczony wcześniej spód i pieczemy przez ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni C.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.