Kefirowe ciasto z truskawkami
gotowaniepatkiRodzaj posiłku: desery
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
cukier trzcinowy - 1/2 szklanki
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
sól - do smaku
olej rzepakowy - 1.5 szklanka
kefir - 350 ml
sok z cytryny - 1/2 szt.
truskawki - 30 dag
cukier puder do posypania - trochę
Sposób przygotowania:
Truskawki myję, obieram, a następnie kroję w słupki. Ciasto przelewam do keksówki lub foremki 20 cm x 20 cm. Można posmarować masłem lub rozłożyć papier do pieczenia.
Truskawki bardzo ciasno wkładam obok siebie, lekko dociekając. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 50 min do tzn. suchego patyczka. Studzę na kratce.
Na koniec posypuję np. cukrem pudrem. Smacznego.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.