Schab pieczony w mleku ze śliwkami
gotowaniepatkiRodzaj posiłku: danie główne, przystawki i przekąski
Specjalne: kuchnia tradycyjna, Sylwester, Wielkanoc
Użyte składniki:
Zawiera: nabiał, mięso, soja, wieprzowina, nabiał krowi
Składniki:
śliwki suszone - 100 g
mleko - 1 litr
sól i pieprz do smaku
papryka ostra i słodka - 1 łyżka
czosnek granulowany - 2 łyżki
sos sojowy - 1 łyżka
olej rzepakowy - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Za pomocą noża robię dziurę wzdłuż mięsa. Faszeruje śliwkami.
W osobnej miseczce przygotowuję marynatę. Nacieram mięso.
Mięso zawijam folią aluminiową. Wkładam do lodówki na noc lub na 12 godz.
Następnie mięso wyjmuję z foli i przekładam do foremki lub żaroodpornego naczynia.
Wlewam mleko do 3/4 wielkości mięsa. Piekę ok 120 min w 180 stopniach, co jakiś czas polewam sosem.
Po upieczeniu, kiedy mięso wystygnie. Zawijam folią aluminiową i wkładam do lodówki ok 12 godzin przed podaniem. Smacznego.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.