Pierogi z serem i rodzynkami
gotowaniepatkiRodzaj posiłku: danie główne, desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
sól szczypta
wrzątek - 1 szklanka
ser biały - 400 g
jajko - 1 szt.
śmietana 30 % - 3 łyżki
rodzynki - 3 łyżki
cukier wanilinowy
sól do wody szczypta
śmietana 30 % - 150 ml
Sposób przygotowania:
Do miski przekładam składniki farszu, mieszam.
Ciasto dokładnie, bardzo cienko, rozwałkowuję, można posypać odrobinę mąki by ciasto nie przyklejało się do stolnicy. Wykrajam krążki za pomocą kubka, szklanki, foremki. Za pomocą łyżeczki nakładam farsz. Zaklejam brzegi.
W garnku zagotowuję wodę, solę oraz wlewam olej. Wkładam pierogi, kilka sztuk. Gotuję ok 5 min po wpłynięciu. Ja mam spore pierogi natomiast jeśli są małe wystarczy 2-3 minuty.
Podaję ze śmietaną, sosem waniliowym lub owocami.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.